NRK Meny
Normal

Nølende til indianerhjelp

– Det er vanskelig å si om Sametinget kan hjelpe mapuche indianere til å stoppe norsk vannkraftutbyggingsplaner i Chile, sier sametingspresident Egil Olli.

Egil Olli og Aili Keskitalo

Mens tidligere sametingspresident Aili Keskitalo, mener det haster å hjelpe mapuche indanere, er nåværende sametingspresident Egil Olli mer nølende.

Foto: Elvi Rosita Norvang / NRK

Representanter for mapuchene, som er på besøk i Oslo denne uken, har sagt at de vil be om hjelp fra Sametinget.

De kritserer det norske selskapet SN Power for manglende dialog i forbindelse med utbyggingen, og minner om at flere tusen mapucher er i mot dette.

 

Utenrikssak

Mens  parlamentariskleder i Norske Samers Riksforbund (NSR) Aili Keskitalo mener at det er viktig å støtte mapuche indianernes kamp mot vannkraftutbyggingen i Chile , er sametingspresident Egil Olli (Ap) usikker.

– Det er vanskelig å vite hva man skal svare nå jeg ikke kjenner saka ordentlig. Spørsmålet er også hvor mye Sametinget skal blande seg inn i utenrikssaker, sier Olli.

Men legger til:

– Prinsippielt har Sametinget alltid vært solidarisk med urfolk.

Vil konsultere departementet

I går hadde mapuche indianere møte med politisk rådgiver Morten Wasstøl i Miljø- og utviklingsdepartementet. Sametingspresident Egil Olli mener det senere vil være naturlig for Sametinget å konsultere med departementet i denne saka.

Ingen løfter

På møtet med mapuche indianere igår var politisk rådgiver Morten Wasstøl forsiktig med å gi noen løfter.

Mapuchene ba om hjelp fra den norske regjeringa om å stoppe utbyggingsplanene, samt å overtale myndighetene i Chile til å anerkjenne mapuchenes rettigheter.

SN Power har lovet å bedre dialogen med urfolkene og vil ha grundige konsultasjoner før de vedtar utbygging.