Hopp til innhold

Politiets Berezhkov-anke avvist

Hålogaland lagmannsrett mener det ikke er grunnlag for å utlevere urfolksleder Dmitry Berezhkov til Russland.

Dmitry Berezhkov

Dmitry Berezhkov.

Foto: Pressebilde / RAIPON

Dmitry Berezhkov er begjært utlevert av russiske myndigheter. Han ble derfor pågrepet av norsk politi på Tromsø flyplass, torsdag 13. juni.

Påfølgende lørdag kom Nord-Troms tingrett med sin kjennelse, der de heller ikke da fant grunnlag for utlevering, og han ble løslatt.

Det er nettstedet Barents Observer som først meldte om at Hålogaland Lagmannsrett har avvist anken fra Troms politidistrikt i denne saken.

– Jeg er lettet og glad

Dmitry Berezhkov fikk på ettermidagen i går beskjed av sin advokat, Thomas Hansen, om at politiets anke ikke har ført frem i Hålogaland lagmannsrett. Berezhkov, som studerer ved Universitetet i Tromsø, er lettet over avgjørelsen.

– Jeg er svært glad og håper selvfølgelig at dette betyr at jeg er en fri mann igjen, sier Berezhkov.

Han påpeker at han ikke kjenner det norske rettssystemet så godt, men han håper at dette betyr at utleveringsbegjæringen fra russiske myndigheter dermed er endelig avvist.

– Dette har vært en belastning for hele familien, så den som er mest glad nå er nok min kone, legger han til.

– Samme konklusjon to ganger

Berezkhovs advokat, Thomas Hansen, er også fornøyd med at politiets anke ble avvist av Hålogaland lagmannsrett.

– Nå har to instanser vurdert saken og kommet til samme konklusjon. Det er alltid mulig for påtalemyndigheten å anke dette videre, men jeg både håper og tror det ikke vil skje, sier Hansen.

Han ønsker ikke gå inn på detaljene rundt hvorfor russiske myndigheter vil ha klienten hans utlevert til Russland.

– Håper dette er et punktum

Aili Keskitalo

Aili Keskitalo.

Foto: Nils Henrik Måsø / NRK

Leder for Norske Samers Riksforbund (NSR), Aili Keskitalo, er en av de som fra samisk hold i Norge har engasjert seg i denne saken. Hun er svært fornøyd med at politiets anke ikke førte fram.

– På vegne av Dmitry og hans familie, samt alle som har støttet ham er jeg selvføgelig svært lettet og glad over at han er kvitt utleveringstrusselen i denne omgang, sier hun.

– Det er jo fortsatt litt uklart om denne avgjørelsen ankes videre, men jeg håper jo iallfall at saken kan avsluttes med lagmannsrettens avgjørelse, sier Keskitalo.

Berezhkov har tidligere vært aktiv i urfolksorganisasjonen RAIPON i Russland, som russiske myndigheter før jul i 2012 erklærte som ulovlig. Etter press fra blant annet det norske Sametinget ble denne avgjørelsen gjort om.

Korte nyheter

  • Avslutter vindkraftplaner: – Vi var veldig tydelige

    Loga sámegillii.

    I går kom beskjeden om at Trøndelag-baserte Aneo AS avslutter vindkraftplanene i Måsøy i Finnmark.

    Prosjektet var planlagt på Nipfjellet, hvor reinbeitedistrikt 16 Marbolon har beiteområde.

    – Det var en god nyhet. Det var godt å høre at de stopper planen, iallfall for nå.

    Det sier reindriftsutøver John Mathis Utsi. Han sier at hvis turbinene hadde blitt satt opp på Nipfjellet, hadde de mistet beiteområder.

    – Det er et utstrakt fjell, og vi hadde mistet beiteområdet. Fjellet er såpass høyt, at hvis det hadde kommet industri dit, så hadde de unngått hele området. Det var vi tydelige på.

    Et enstemmig planutvalg stemte imot vindkraftplanene, forteller Utsi, og de har opplevd god dialog med vindkraftselskapet.

    – Det må jeg si, dialogen har vært god. Vi har hatt dialog per telefon og e-post, og et dialogmøte. Så kom den beskjeden i etterkant, at de avslutter planene.

    John Mathis Utsi
    Foto: Åse M.P. Pulk/Sametinget
  • Loahpahit bieggafápmoplánaid: – Leimmet hui čielgasat

    Les på norsk.

    Ikte bođii diehtu ahte Trøndelaga fitnodat Aneo AS ii áiggo šat bargat viidáseappot bieggafápmorusttetplánaiguin Muosáin Finnmárkkus.

    Plána lei cegget bieggaturbiinnaid Niipavárrái, gos Marbolon siiddas leat guohtuneatnamat.

    – Lei hui buorre ođaš. Gal mii liikuimet go bođii diet diehtu ahte bissehit, goit dán vuoru, dien plána.

    Dan muitala boazodoalli John Máhtte Utsi. Utsi dadjá ahte jus ledje ceggen turbiinnaid Niipavárrái, de ledje sii massit boazoguohtuneatnama.

    – Dat lea viiddis várri, ja dat livčče buot manahuvvot dat boazoguohtuneana, go dat lea dan mađe alla eana ahte jos dohko lei boahtit diekkár industriija, de ledje garvit jo olles dan guovllu. Dainna mii leimmet hui čielgasat.

    Ovttajienalaš plánalávdegoddi jienastii bieggafápmoplánaid vuostá, muitala Utsi, ja bieggafápmofitnodagain lea maid leamaš buorre gulahallan.

    – Dan gal ferten dadjat ahte gulahallan gal lea leamaš buorre. Mis lea leamaš gulahallan sihke telefovnna ja e-poasttaid bokte, ja okta gulahallančoahkkin. Ja de bođii dan maŋŋá diet diehtu, ahte sii loahpahit plánaid.

    John Mathis Utsi
    Foto: Åse M.P. Pulk/Sametinget
  • Britisk museum kjøper inn samisk kunst

    Loga sámegillii.

    Det nasjonale museet for moderne kunst i Storbritannia, Tate Modern London kunngjør at de oppretter et eget fond for innkjøp av samisk og inuittisk kunst.

    Det skriver Artnews.

    Fondet skal bidra til innkjøp av kunst fra urfolkskunstnere og nordområdene.

    – Etter Veneziabiennalen 2022 har interessen for samisk kunst stadig økt, uttaler direktør Karin Hindbo ved Nasjonalmuseet i Oslo til nettstedet.

    Tate Modern har allerede kjøpt inn sitt første samiske verk, «Guržot ja guovssat / Spell on You!» (2020) av kunstner Outi Pieski.

    Med dette blir hun den aller første samiske kunstneren som museet har kjøpt inn i løpet av sin 24 årige virksomhet.

    Pieski stiller for tiden ut sine verk på Tate St. Ives i Cornwall. Utstillingen varer til 6. mai.

    Outi Pieski dáidagiinnis
    Foto: Anne Olli