Nødpeilesendere skal få ned dødsulykker i reindrifta

Skuohtanjárga spanderer nødpeilesendere til kolleger i reinbeitedistriktet. Disse skal være til hjelp når uhellet er ute.

Anders Nils K. Eira og Mikkel Nils Sara

GLEDE: Anders Nils K. Eira gir tommel opp for hjelpeapparatet han nå skal få. Her sammen med lederen for reinbeitedistriktet, Mikkel Nils Sara, som har kjøpt disse.

Foto: Samuel Frode Grønmo / NRK

Leder i distriktet Mikkel Nils Sara (61) kaller investeringen for en billig livsforsikring direkte tilknyttet hovedredningssentralen.

– Vi har observert flere stygge ulykker de siste årene der folk i reindrifta har blitt liggende på fjellet i timevis uten å få tilkalt hjelp, sier Sara til NRK.

Det er nemlig slik at det ikke er mobildekning overalt der de gjeter flokkene sine. Nødpeilesenderne går via satellitt.

Lederen i Skuohtanjárga reinbeitedistrikt, jobber også i helsevesenet, og vet hvor viktig det er med hjelp raskt når man skader seg.

– Det kan fort være snakk om liv eller død, forklarer Sara.

Spot gen 4

HJELPEREN: Denne nødpeilesenderen gjør det lettere for folk i reindrifta å tilkalle hjelp når de befinner seg i et område uten mobildekning.

Foto: Samuel Frode Grønmo / NRK

Til sammen har han kjøpt 22 nødpeilesendere av merket Spot gen 4 til 40000 kroner. Sara er sikker på at det er verdt hver eneste krone.

Signalene fra disse senderne går i tillegg til hovedredningssentralen til andre i samme distrikt eller siidaandel som det nå heter.

Med siidaandel forstås en familiegruppe eller enkeltperson som er del av en siida, og som driver reindrift under ledelse av en person eller av ektefeller eller samboere i fellesskap.

Nødpeiler berget livet hans

Mikkel M.M. Sokki (53) fra Kautokeino viser fram nødpeilesenderen som berget livet hans da han for noen år siden havnet i elva og fikk skuteren over seg.

– Jeg trodde et øyeblikk at nå dør jeg her jeg ligger i iskaldt vann under skuteren.

Mikkel M M Sokki

LIVREDDER: Mikkel M.M. Sokki tør ikke tenke på hvordan det hadde gått med ham hvis han ikke hadde hatt denne senderen da uhellet var ute.

Foto: Privat

Men han klarte å holde hodet kaldt, og fikk fikset opp nødpeilesenderen som han alltid har med seg.

– Det var veldig dårlig vær og omtrent ikke sikt da ulykken skjedde ti mil fra bebyggelse. Heldigvis hadde jeg senderen og fikk tilkalt hjelp, sier Sokki til NRK.

Helikopter ble sendt ut, men det måtte snu pga. været. Meldingen gikk da videre til noen i siidaen, som tok seg til ulykkesstedet med snøskuter.

Sokki mener bestemt at dette berget livet hans. Han kunne fort ha frosset i hjel i vinterkulden.

Han understreker at det er viktig at senderen er i lomma eller henger rundt halsen.

– Den må ikke være pakket bort i sleden eller andre steder, man må ha den innen rekkevidde, sier han.

Støtter bruk av nødpeilere

Anna K. Sokki Bongo jobber som HMS-rådgiver (helse, miljø og sikkerhet) i reindrifta, som samarbeider med Norsk Landbruksrådgiving. Hun er glad for at disse hjelpemidlene nå finnes.

Anna Kristine Sokki Bongo.

FLOTT UTSTYR: Anna K. Sokki Bongo vil være behjelpelig med opplæring til dem som tar i bruk nødpeilesendere.

Foto: Privat

– Selv om vi ikke kan pålegge noen å skaffe slike, så vil vi på det varmeste anbefale at alle skaffer seg utstyret, forklarer hun.

HMS folkene vet ennå ikke hvordan de skal hjelpe til med anskaffelse eller bruk, men Bongo sier at de vil spre informasjon til reindriftsutøvere slik at alle vet om det.

– Vi tenker også at en opplæringsvideo som er lett tilgjengelig vil være til stor hjelp. Dette er noe vi vurderer.

Korte nyheter

 • Nedgang på innlagte koronapasienter

  Torsdag er det innlagt tre koronapasienter på UNN i Tromsø, en nedgang på to fra onsdag. Èn er innlagt i Harstad og èn i Narvik.

  Pasient løftes av leger og sykepleiere på intensivavdelingen på Haukeland sykehus
  Foto: Katrine Sunde
 • Reagerer på reiseregninger

  Toril Bakken Kåven setter store spørsmålstegn ved reisene til sametingsrådet. I løpet av perioden 2017 til 2021 leverte en rådgiver reiseregninger for 1.3 millioner kroner. Det var omtrent det samme som sametingspresidenten, ifølge avisa iFinnmark. – Skrekkelig å se, mener Bakken Kåven, som er leder for Nordkalottfolket. Politisk rådgiver Eirik Larsen i NSR forklarer reiseregningene sine med at han har jobbet mye med internasjonale saker.

  Eirik Larsen
  Foto: Privat
 • Árvala uhcidit CO2- nuoskkideame guorbmebiillain

  Dálkkádatroassu lea min stuorámus hástalus. 20 proseantta Norgga CO2 nuoskkideamis boahtá geaidnojohtolagas. –Dán fertet rievdadit, danin bálddastahttit dál Norgga gáibádusaid EO njuolggadusaiguin, main mihttun lea geahpedit guorbmebiillaid CO2 nuoskkideami, lohká johtolatministtar Jon-Ivar Nygård preassadieđáhusas

  En lang kø av lastebiler med enkelte personbiler står med lysene på i mørket, på bakken er det snø
  Foto: Christian Nygaard Monsen / NRK