NRK Meny
Normal

Mangemillioners nødnett kollapset

Men dette skal ikke gå utover befolkningen, lover direktoratet for nødkommunikasjon.

Politi

Det kan by på problemer dersom nødetatene ikke får kommunisert seg imellom.

Foto: OLSEN, LINN CATHRIN / NTB scanpix

Det nye nødnettet som kostet staten flesk har de siste to døgn vært nede for telling. Denne svikten har etter det NRK erfarer kun skjedd i Karasjok-området i Finnmark.

LES (ekstern lenke): Nødnett koster tre ganger mer i Norge enn i Sverige - Aftenposten

Har dekning til og fra

– Nødnettet har kun fungert til og fra her hos oss, med den konsekvensen at vi ikke har kunnet kommunisere med øvrige nødetater i fylket, noe som er uheldig sier Ketil Somby i Karasjok brannvesen.

Yngvil Runde

Yngvil Runde

Foto: NRK

Dette bekreftes av Direktoratet for nødkommunikasjon, som i dag måtte ty til det gamle analoge systemet for å sikre sikkerheten til befolkningen. Grunnen til denne svikten ligger hos nettleieleverandør Telenor, ifølge kommunikasjonsrådgiver Yngvil O. Runde.

– Problemet ligger i infrastrukturen til Telenor. De er klar over problemet og de jobber med saken. Det er selvfølgelig svært viktig for oss at problemet løses.

Et nødnett for «folk flest» - det vil si 86 % av landet

Om Telenor har et godt nok system for å levere slike tjenester for Nødetaten, vil ikke teleselskapet si noe om.

– Det får være opp til Direktoratet for nødkommunikasjon å vurdere, sier pressekontakt Per Arild Meling ved Telenor.

Norge har brukt en god del ressurser på dette nødnettet, er det godt nok utbygd?

– Ja, vi mener det. Det dekker de områdene folk flest oppholder seg, det vil si pålandsbasis har det en dekning på 86 %, og der hvor folk ferdes og bor har det en deking på 100% .I tillegg vil eksempelvis Røde Kors, som også bruker nødnettet kunne kommunisere via andre radioterminaler, sier kommunikasjonsrådgiver Runde ved Direktoratet for nødkommunikasjon.

Håper på snarlig løsning

Problemet, nærmere bestemt et brudd i en fiberkabel, ble oppdaget i slutten av forrige uke. Telenor har siden jobbet for å rette opp feilen, med ulik hell.

– Det ble gjort midlertidige oppretninger, men dette ga likevel brudd i dekningen for nødetatene i Karasjok, som gjorde at vi anså det som nødvendig å ta i bruk det analoge systemet for å være på den sikre siden, opplyser Runde.

Hvor lenge nødetatene må klare seg med det gamle analoge systemet er uvisst.

– Jeg vet at Telenor prioriterer dette, og jeg håper at det fikses så fort som mulig, avslutter Runde.