Hopp til innhold

Noaidi klar til å vie par

To kjendissjamaner er glade for at sjamanismen godtas som religion.

Video Sjamanisme

Sjamanen Ailo Gaup tror at kirken holder på å miste makt.

Etter at Fylkesmannen i Troms sist uke godkjente sjamanisme som religion, vil to kjente sjamaner at sjamanismen skal bre seg over hele Norge.

Den samiske sjamanen Eirik Myrhaug fra Gratangen i Troms er klar for mulighetene dette gir. Han er glad for at nettop Troms fylkeskommune er den første fylkeskommunen som offentlig godtar sjamanisme. Også andre fylkeskommuner burde følge etter.

– Det gjør jo at man kan holde navneseremonier, man kan holde vielser, man kan forrette ved begravelser og man får støtte av staten, så jeg håper jo at veldig mange slutter seg til det og begynner å åpne for den type seremonier, sier Myrhaug.

Eirik Myrhaug

Sjanman Eirik Myrhaug ber om krefter fra åndeverdenen.

Foto: NRK

– Kirken mister makt

Selv om mange flere i dagens samfunn tror på kristendommen istedenfor sjamanismen, så tror sjaman Ailo Gaup at Den norske kirke holder på å mista makt. Gaup bor og arbeider i Oslo, men har sine røtter i Kautokeino.

– Den tiden er jo også over at kirken kunne bruke maktmidler for å skremme folk inn i menigheten. Det er jo veldig vanlig å si i dag at Gud er død, og at kirken er bare for de store høytider, mener Gaup.

Fungerende biskop i Nord-Hålogaland bispedømme, Herborg Finnset Høyene, sier at sjamanisme kan godkjennes i alle landets fylker, fordi man her i landet står fritt til å velge religion helt uten innblanding av andre.

– Vi lever i en stat hvor det er plass til mange trossamfunn hvor vi har religions frihet, sier Finnset Høyene.

Etter tradisjonelt luthersk syn er en biskop en prest som har fått utvidede fullmakter. Etter vår kirkerett innebærer det ikke minst at biskopen fører tilsyn med hele bispedømmets kirkelige virksomhet.

Biskopen skal se til at kirkens ordninger følges. Det er biskopens tjenesteplikt.

Landsomfattende sjamanisme

Nå håper de to sjamanene Myrhaug og Gaup at sjamanismen virkelig brer seg over hele landet. Snart kan norges befolkning velge sjamanismen framfor f.eks kristendommen hvis de vil det.

– Jeg tror det kommer til å bare utvikle seg, så jeg tror at flere og flere får det valget, og vi ser jo at kirkene tømmes. De holder jo på å selge kirker, og vi er klar til å overta, sier Myrhaug.


Korte nyheter

 • 3 biler involvert i trafikkuhell

  I Tønsvik i Tromsø er 3 biler involvert i trafikkuhell, det er kun materielle skader informere politiet på Twitter

  Tønsvika, Troms
  Foto: NRK Grafikk / Jørgen N. R. Westerberg
 • Brann i bolighus

  Det brenner i et hus på Hamneidet i Nordreisa kommune. Det melder Troms politidistrikt lørdag morgen. Nødetatene er på stedet. Beboerne på adressen er gjort rede for og det er ikke meldt om personskade. Skriver NRK Finnmark og Troms

  Brann i gartneri
  Foto: Vestfold interkommunale brannvesen
 • Støre håpar både Finland og Sverige snart blir Nato-medlemmer

  Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) var fredag i Brussel der han møtte Nato-generalsekretær Jens Stoltenberg.

  Støre sa på pressekonferansen at han håpar både Sverige og Finland er medlemer i forsvarsalliansen innan Nato-toppmøtet i juli.

  – Alle allierte burde føle seg forplikta til å ratifisere dei to landa sine søknader, sa Støre.

  Jonas Gahr Støre og Jens Stoltenberg
  Foto: Simen Ekern / NRK