Blien til topps i Kautokeino

Morten Blien slet seg til seier under lørdagens norgesmesterskap i watercross. Arrangementet har et meget stort potensiale, mener svensk watercross ekspert.

Morten Blien

Regjerende EM-mester Morten Blien vant alle sine heat.

Foto: Roger Manndal

Den regjerende europamesteren fra Tana, var uslåelig på Kautokeino-elva under dagens norgesmesterskap i Watercross.

Det til tross for problemer med både skuter og fører underveis i konkurransen.

Niillas Joavnna Länsman, Morten Blien og Joachim Olsen

På pallen; Niillas Joavnna Länsman, Morten Blien og Joachim Olsen.

Foto: Roger Manndal

– Full kontroll kan man aldri ha

Blien vant alle de tre innledende heatene, og gikk direkte til finalen. I finalen stakk han tidlig fra de andre kjørerne, og hadde rimelig bra kontroll hele veien inn:

– Ja det gikk kjempe bra og endelig fungerte skuteren etter at vi fikk reparert den mellom heatene. Det var et veldig bra løp.

Følte du at du hadde du full kontroll hele veien?

– Nja... full kontroll kan man aldri ha, det skjer så mye der ute og det skjer fort. Men jeg kjørte med en god følelse, og observerte underveis at luka bare vokste. Så ja, det gikk bare godt.

Hull i eksospotta

Blien fikk hull i eksosanlegget etter de innledende heaten, og måtte i full fart innom et lokalt verksted for å få sveist det opp ihop før finalen.

I finalen kjørte Blien mot Niillas Joavnna Länsman, Joachim Olsen og Kim Lund. Länsman kjørte inn til andre plass, Olsen tredje, mens Kim Lund sank underveis og måtte ta til takke med fjerde plassen.

Niillas Joavnna Länsman

Hjemmehåpet Niilas Joavnna Länsman vant alle sine tre innledende heat, og endte til slutt på andreplass.

Foto: Roger Manndal

– Sølv er bra idag

Niillas Joavna Länsman var godt fornøyd med andre plassen:

– Ja, jeg er godt fornøyd med sølv i dag. Det var en hard finale med veldig gode kjørere. Jeg fikk en litt dårlig start og måtte jobbe godt for å komme meg frem i feltet. Det er en tett bane, og det er vanskelig å passere EM-mester Blien ute i løypa her.

Lite folk

Anni-Rauna Triumf

Rennleder Anni-Rauna Triumf lover mer fart og spenning på søndag, med vanndrag og oval-kjøring for rookies.

Foto: Roger Manndal

Det var noe glissent med folk under årets arrangement. En del færre publikum på broen, og atskillig færre kjørere enn årene før. I fjor var det totalt rundt 60 kjørere til som stilte til start, i år var det kun 17 påmeldte.

– Vi har dessverre vært litt sent ute med å annonsere årets konkurranse. I tillegg har vi satt opp startgebyrene noe, og det har nok gitt utslag på oppmøtet.

– Kautokeino har et stort potensiale

Innleid speaker, Leif Viklund, har en godt kjent stemme for de som har fulgt watercross de siste årene. Han kommentere de fleste løpene i Sverige, i tillegg til EM-løpene. Han synes det er gøy å få komme til Norge også, og mener Kautokeino har et stort potensiale til å løfte arrangementet sitt:

Leif Viklund

Speaker Leif Viklund har kjørt 53 mil for å komme til watercrossen i Kautokeino. - 53 mil er ingenting å snakke om, så lenge man får se god watercross.

Foto: Roger Manndal

– Man kan jo på en måte si at det er Kautokeino som har løftet dette frem til å bli en stor sport. De begynte vel allerede her i 1998, og siden har flere fulgt opp både i Finland og Sverige, og nå er det blitt til en stor internasjonal sport.

– Samtidig mener jeg at Kautokeino har et stort potensiale til å løfte dette arrangementet til en skikkelig folkefest. Broen over elva er jo helt perfekt for publikum, og man har veldig god utsikt fra begge sider av elva. Anlegget er perfekt for watercross, man må bare prøve å utvide arrangementet med flere aktiviteter gjennom hele helga.

Norgesmesterskap i watercross Kautokeino 2016

Noe labert oppmøte på lørdagens watercross, men arrangementet har et stort potensiale i årene fremover.

Foto: Roger Manndal