Normal

NM bronse til Tana-jente

Aila Emilie Sarre fra Tana tok bronse i norgesmesterskapet i langdistanse 8-hundklassen.

Aila Emilie Sarre
Foto: Elvi Rosita Norvang / NRK

Aila Emilie Sarre (19) som er fra Tana deltok i 500 kilometersklassen i Finnmarksløpet 2010. Hun kom inn som fjerde spann, men tok likevel bronse, for han som kom inn aller først var finsk, og deltok derfor ikke i norgesmesterskapet.

Fjorårsvinner Arnt Ola Skjerve fra Rennebu kom inn som nummer to, og kan altså kalle seg for årets norgesmester i langdistanse 8-hundklassen. Jørn Sødal Kvam kom inn til sølvplass, kun fem minutter foran Sarre.

Det var ingenting å gjøre med finske Ole Wingren som var i mål en god time før nestemann. Som finlender teller altså ikke hans plassering i norgesmesterskapet. Wingren brukte to døgn, to timer og førtien minutter.

Stolt bronsevinner

Aila Emilie Sarre var meget fornøyd med løpet sitt. Hun hadde som mål å bli blandt de ti beste, og sier at en bronsemedalje var over all forventning.

– Alt fungerte, og hundene var greie, sa en sjenert ungjente etter målpassering i Alta sentrum mandag ettermiddag.

Også mamma Hilly Sarre er fornøyd. Hun hadde aldri trodd at dattera skulle fleske til med en fjerdeplass sammenlagt i 500 kilometersklassen. Dette gav henne en velfortjent bronse i norgesmesterskapet.

– Jeg er både glad og stolt, sa mamma Sarre til NRK Sami Radio straks det ble klart at unge Sarre kom til å få ta bronse.

Sarre er altså bare 19 år, og deltok for andre gang. I fjor kom hun på femtende plass. Hun vil ikke si noe om det blir 100 mila neste år eller ikke, men røper likevel at hun en dag står på startsstreken til den aller lengste distansen.

Om Finnmarksløpet
Finnmarksløpet er verdens nordligste trekkhundløp. Løpet arrangeres i 2010 for 30. gang, med Alta trekkhundklubb som arrangør. Finnmarksløpet er egentlig to løp. Ett løp som er 500 km og som kjøres med inntil 8 hunder og ett løp på 1000 kilometer med maks 14 hunder foran sleden.

De som kjører 1000 kilometer ventes inn til Alta seint torsdag kveld.