Nilsen nekter å gå av som leder

Samisk senter for samtidskunst har for tiden to styreledere, og nå må stiftelsestilsynet avgjøre hvem som egentlig er leder.

Trond Egil Nilsen

Trond Egil Nilsen har hele tiden nektet å uttale seg offentlig om den angivelige konflikten som er i Samisk senter for samtidskunst.

Foto: Astrid Helander / Ávvir

Sámi Dáiddaguovddáža Annelise Josefsen

STYRELEDER?: Annelise Josefsen

Foto: Anne Olli / NRK

– Trond Egil Nilsen nekter å gå som styreleder i Samisk senter for samtidskunst. Det hevder nyvalgt styreleder for samme stiftelse, Annelise Josefsen, overfor papirutgaven av Ságat.

Hun mener det må bli opp til stiftelsestilsynet å avgjøre hvem som er den rettmessige styrelederen ved senteret.

Slik det er nå hersker det full forvirring om hvem som har retten på sin side. Både Josefsen og Nilsen hevder begge retten til å ikle seg tittelen styreleder.

Nilsen sier i en kommentar til Ságat at han bare følger stiftelsesloven, og at han ikke bare kan gå av fra et verv han ennå har ett år igjen av.

Noe mer ønsker han ikke å si om saken.

Fikk mistillitsforslag mot seg

På årsmøtet i Samisk Kunstnerforbund for snart en uke siden, fikk styrelederen ved Samisk senter for samtidskunst et mistillitsforslag mot seg.

Det endte med at Trond Egil Nilsen ble avsatt.

Bakgrunnen for mistilliten skal være hans håndtering av en personkonflikt mellom direktøren og en ansatt ved senteret.

  • Les også:
  • Les også:
Maaike Halbertsma

I KONFLIKT: ansatt Maaike Halbertsma

Foto: Dan Robert Larsen / NRK

Da uttalte utstillings- og formidlingsansvarlig Maaike Halbertsma følgende:

– Jeg har en konflikt på jobb, der jeg ser at det er jeg som blir angrepet uten at jeg selv har gjort noe galt, sa Halbertsma.

Hun har vært ansatt ved det nasjonale samiske kunstnersenteret i Karasjok i femten år.

Nå har Halbertsma imidlertid gått langtidssykmeldt det meste av tiden siden midten av november i fjor fordi hun føler seg trakassert av direktør Hjørdis Kurås.

Hjørdis Kurås

I KONFLIKT: direktør Hjørdis Kurås

Foto: Dan Robert Larsen / NRK

Kurås har snart vært direktør i et år, men hun har hele tiden avvist påstandene om at hun har noen konflikt med Halbertsma.

– Det er påstander som er nye for meg, som jeg ikke kjenner til. At jeg skal ha trakassert noen av mine ansatte er jeg heller ikke kjent med og jamfør stiftelsesloven så kan jeg heller ikke uttale meg om slike saker, understreket Hjørdis Kurås da NRK intervjuet henne i begynnelsen av mars i år.

Må avgjøres av stiftelsestilsynet

Seniorrådgiver i Lotteri- og stiftelsestilsynet, Per Ole Solli opplyser til Ságat at hvis det er uenighet av tolkningen av vedtekter eller loven, så er det naturlig å kontakte dem.

Ifølge stiftelseslovens § 28 står det «Styremedlemmer tjenestegjør i fire år, hvis ikke noe annet er fastsatt i stiftelsens vedtekter.» Betyr dette at de som skal velge styremedlemmer når som helst kan gjøre det?

– Man kan nok bytte ut. Har et organ valgt et styre for en viss periode og hvis da dem har myndighet så kan dem foreta nytt valg uavhengig av om det gjenstår noe av tidsperioden eller ikke, svarer Solli på Ságats spørsmål.