Fikk friheten tilbake med belterullestol

Muskelsyke Nils Jøran Eira (34) ønsker å være selvstendig, men på vinterstid har dette vært vanskelig, helt til nå.

Hans Norbye og Nils Jøran Eira

STØTTE: Tidligere eliteseriespiller Hans Norbye er glad for å kunne hjelpe til med med det nye kjøretøyet.

Foto: Nils John Porsanger / NRK

Nils Jøran er sosial og aktiv, og hans største ønske er å kunne klare seg selv. Familien fikk tidlig beskjed om at han har en sjelden muskelsykdom som vil føre til at han sannsynligvis ikke vil kunne gå som 20-åring.

Han har gjort alle spådommene til skamme, og det er først de siste årene at han har blitt avhenging av rullestol for å kunne fungere i hverdagen. På sommerstid har dette gått greit med motorisert rullestol.

– Men jeg har lenge drømt om en belterullestol, forteller Nils Jøran.

I Kautokeino er det snø fra oktober til mai, noe som har redusert fremkommeligheten til Nils Jøran store deler av året.

Opprettet Spleis

Ved hjelp av sin søster Máret Elle Eira og sin tilkommende svigerbror Hans Norbye fikk Nils Jøran startet en Spleis for å samle inn penger til å kunne kjøpe belterullestolen. Familien fikk inn over 233.000 kroner, og dermed kunne drømmen realiseres.

31. desember 2020 ble Spleisen avsluttet, og 8. februar fikk Nils Jøran belterullestolen, som kan trekke opptil ett tonn.

Se video når Nils Jøran tester det nye kjøretøyet.

Nils Jøran Eira tester sin nye belterullestol han har fått råd til via Spleis.

I FARTA: Se video når Nils Jøran tester det nye kjøretøyet.

Hvordan var det?

– Jeg fikk mye snø i øynene, sier en munter Nils Jøran.

– Godt tiltak

Samenes Idrettsforbund (SVL-N) er en av de som har støttet Spleisen og ga hele 15.000 kroner til Nils Jørans drøm.

Leder i Samenes Idrettsforbund Arnt Marius Eriksen

GLAD FOR Å BIDRA: – Det er en glede å se at det man bidrar til, blir brukt, sier styreleder Arnt Marius Eriksen.

Foto: Tiril Guttorm / Márkomeannu

– Det er veldig bra at han ønsker å gjøre et forsøk på å komme seg ut i naturen, sier styreleder i SVL-N Arnt Marius Eriksen.

Eriksen påpeker at Nils Jøran har alltid vært aktiv , spesielt med reinkappkjøring.

– Så er det noe som rammer ham og likevel ønsker han å være i aktivitet, da er det fint å kunne bidra slik at han kan fortsette.

Etterlengtet kjøretøy

Nils Jøran har speidet etter en lignende beltestol i lang tid. I og med at det er vanskelig for han å kjøre med skuter, har han ikke kunnet besøke reinflokken på lenge.

Nå kan han endelig farte hvor han måtte ønske på egenhånd.

– Nå kan jeg trekke fôr og rein på slede, og jeg kan tråkke banen under reinkappkjøring, forteller en strålende fornøyd Nils Jøran.

Kjøretøyet går på batteri, men det har han en løsning på.

– Jeg skal ha med meg aggregat når jeg skal til reinflokken, den kan jeg ha liggende i sleden.

Nils Jøran Eira og Hans Norbye i farta med ny belterullestol

HJELPER DER HAN KAN: Tilkommende svigerbror Hans Norbye hjelper Nils Jøran der han kan.

Foto: Nils John Porsanger / NRK
Han fikk hjelp fra sin søster Máret Elle Eira og sin tilkommende svigerbror Hans Norbye til å opprette en Spleis for å samle inn penger til å kjøpe belterullestol. Det ble samlet inn over 233.000 kroner, og dermed kunne drømmen realiseres.

Han fikk hjelp fra sin søster Máret Elle Eira og sin tilkommende svigerbror Hans Norbye til å opprette en Spleis for å samle inn penger til å kjøpe belterullestol. Det ble samlet inn over 233.000 kroner, og dermed kunne drømmen realiseres.

Korte nyheter

 • Beklager sammenligningsfeil

  – Valgdirektoratet beklager at det har tatt tid å rette feilen i sammenlikning av partienes oppslutning mot resultatene i 2017, skriver kommunikasjonssjef Kristina Brekke Jørgensen til NRK.

  Det gikk over ni dager fra valgdagen ble avholdt til feilen var rettet fra Valgdirektoratets side.

  Feilen har vært knyttet til ny geografi etter kommune- og regionreformen. Både stortings- og sametingsvalget har vært påvirket.

  Valgdirektoratet har nå generert datagrunnlaget fra 2017 på nytt som gjør at sammenligning fra det forrige valget er korrekt. De understreker samtidig at de faktiske valgresultatene har vært riktige hele tiden og at partienes oppslutning har vært korrekte.

 • Vant pris for beste foto

  Filmskaper i Davás film, Ken Are Bongo fra Kautokeino, stakk nylig av med pris for beste foto i Mexico City Videodance filmfestival. Dette i regi av filmproduksjon med Reinfilm, og regidebutanten, sveitsiske Flavia Devonas Hoffmann. Kortfilmen Human Habitat, handler om en reise med menneskelige følelser i sving, i navigasjon med gruve og oljevirksomheten i Finnmark. Filmen kan streames fra desember, etter at den er blitt vist i alle filmfestivaler først.

 • Ávvir og Ságat mister lesere

  Tall fra Mediebedriftenes Landsforening (MBL) viser at 8 av 11 aviser i Finnmark har positive opplagstall i første halvår av 2021 sammenlignet med første halvår i 2020. Ávvir og Ságat er blant to av de tre avisene som synker i opplag. De har mistet henholdsvis 31 og 41 lesere. Finnmarken har økt mest i opplag med 177 nye avislesere.

  Avisbunke, bunke med aviser
  Foto: Dan Robert Larsen / NRK