Hopp til innhold

Nils Johan Heatta slutter som sjef

I formiddag offentliggjorde NRK Sápmi sjef Nils Johan Heatta (60) at han slutter i stillingen straks en ny sjef er ansatt.

Nils Johan Heatta

Nils Johan Heatta har vært NRK Sápmi sjef i 30 år. I et møte med sine ansatte opplyste han i dag at han går av.

Foto: Liv Inger Somby / NRK

– Denne stillingen kreves det 150 prosent innsats fra den som vil lede NRK Sápmi inn i en ny fremtid. Denne motivasjonen mangler jeg og derfor har jeg informert kringkastingssjefen og NRK-styret om at jeg nå slutter, opplyste Heatta i et møte med sine ansatte i dag kl. 11.30.

Nils Johan Heatta

Nils Johan Heatta.

Foto: Åse Pulk/NRK

Nils Johan Heatta (født 31. juli 1954 i Kautokeino) har siden 1985 har vært sjef for NRK Sápmi.

Han begynte i NRK i 1974 og ble i 1982 forfremmet til reporter i NRK Sami Radio. Etter det ble han vaktsjef – og i 1985 sameradiosjef.

I 1992 ble NRK Sami Radio egen divisjon i NRK og Heatta ble dermed direktør for NRKs samedivisjon og en del av toppledelsen i NRK.

Heatta regnes som en av ildsjelene bak den samiske nyhetssendingen Ođđasat, som har gått på både NRK1 og svensk og finsk TV siden 2001.

NRK Sápmi-veteran Johs. Kalvemo har omtalt Heatta som «faglig dyktig, visjonær, tålmodig og ikke minst sta».

Slutter ikke i NRK

Selv om han går av som leder skal Heatta fortsatt jobbe i NRK Sápmi. Men han har foreløpig ikke tenkt så mye på hva han skal gjøre.

– Jeg vil gjerne gjøre mange ting og bidra der jeg kan bidra. Det får være opp til den som kommer etter meg å gi meg fornuftige oppgaver, sier Heatta.

Nå ser han fram til litt mer fritid.

– Det har vært en enorm reisevirksomhet. Mesteparten av reisingen har foregått mellom Karasjok og Oslo. Til tider har det vært ganske heftig. Derfor skal det bli veldig godt å få noen ettermiddager fri fremover. I denne jobben er det en god del som må gjøres på ettermiddagene. Men jeg klager ikke. Det er selvvalgt og jeg har trivdes enormt med dette, sier Heatta, som roser kollegaene i NRKs toppledergruppe.

Korte nyheter

 • - Må effektivisere våre møter

  Det nest største partiet på Sametinget, Nordkalottfolket, mener man må effektivisere møtene på Sametinget og spare penger der. - Vi ser en realnedgang på sametingets budsjett neste år, men vi kan ikke la dette gå utover arbeidet med samisk språk og kultur, men ta dette over vår egen politiske drift, mener Sametingsrepresentant Vibeke Larsen i Nordkalottfolket. Hør Larsen her:

  Det nest største partiet på Sametinget, Nordkalottfolket, mener man må effektivisere møtene på Sametinget og spare penger der.
 • - Vi er kjempefornøyd

  Ronny Wilhelmsen, parlamentarisk leder for Arbeiderpartiet på Sametinget er kjempefornøyd med budsjettforslaget regjeringen har lagt frem. - Her får vi en økning neste år på 22 millioner kroner til Sametinget, som jeg er kjempefornøyd med, sier Wilhelmsen. Hør intervjuet her:

  Ronny Wilhelmsen, parlamentarisk leder for Arbeiderpartiet på Sametinget er kjempefornøyd med budsjettforslaget regjeringen har lagt frem.
 • Stuora váikkuhusat ruoššabealde sámi studeanttaide

  Olgoriikka studenttat gártet máksit go galget studeantan Norggas. Dát ii guoskka studeanttaide geat bohtet EØS-riikkain dahje Sveitsas. Dát boahtá ovdan stádabušeahttaárvalusas maid ráđđehus almmuhii otne. Norga lea okta dain moatti riikkain máilmmis gos olgoriikkastudeanttat eai leat dárbbašan máksit. – Mun in doarjjo dán, ja dás leat stuora váikkuhusat Sámi Allaskuvlla rekrutteremii ruoššabealde Sámis ja riikkain mat eai leat EU/ EØS siskkobealde. Dan dadjá Sámi Allaskuvlla rektor Laila Susanne Vars.

  Samisk høgskole
  Foto: Berit Solveig Gaup / NRK