Hopp til innhold

En samisk pionér har gått bort

Foregangsperson for samisk samfunnsutvikling, Juho Niillas, Nils Jernsletten har gått bort.

Nils Jernsletten

Harald Gaski, Nils Jernsletten (i midten) og John Trygve Solbakk. Bildet ble tatt i forbindelse med at Jernsletten ble utnevnt som æresmedlem i Samisk Faglitterær Forfatter- og Oversetterforening.

Foto: John Trygve Solbakk / SFS

Forsker og professor i samisk språkvitenskap, Nils Jernsletten, døde i går etter en sykdomsperiode. Han ble født i 1934 i Tana, og ble 77 år.

Far for samisk ved Universitetet

Jernsletten var den første som ble ansatt i samisk språk ved Universitetet i Tromsø på midten av 70-tallet. Inntil 1983 var han den eneste ansatte i dette språket, med ansvar for undervisning og faglig virksomhet. Han har dermed lagt grunn for samisk som fag ved Universitetet i Tromsø.

Han var også første professor i samisk språk ved det samme Universitetet.

Harald Gaski

Harald Gaski

Foto: Eilif Aslaksen / NRK

Harald Gaski minnes Jernsletten som en inkluderende foreleser.

– Jeg husker hvor flink han var til å dele tankene sine med de få studentene han hadde. Jeg var selv en ung student på den tiden. Vi fikk følelsen av at vi var viktige i oppbyggingen av det samiske samfunnet, sier Gaski i sitt minneord om Jernsletten.

GULDAL (på samisk):

Viktig for samisk samfunnsutvikling

Juho Niillas hadde også vært samepolitisk engasjert siden 1960-tallet. I 16 år satt han som medlem i Samerettsutvalget. Hans engasjement i utvalget la noe av grunnlaget for sameloven og Sametinget.

I Sametingets første periode, 1989–1997, ble Jernsletten valgt inn for Midt-Troms valgområde. I årene 1969–71 var han formann i Tromsø Sameforening.

I 1965–73 var Jernsletten formann i Nordisk Sameråds Norges seksjon.

Kommandør av St. Olav Orden

Fra 1986 var Jernsletten prosjektleder og språklig ansvarlig for prosjektet «Nordsamisk bibelomsetting». Han var også den første lederen for Samisk kirkeråd i 1992.

Jernsletten ble utnevnt til kommandør av St. Olavs Orden i 2005. Ordensrådet la vekt på Jernslettens betydelige bidrag til Den norske kirke som tolk, informant og ressursperson.

I tillegg skrev han både fag–og skjønnlitteratur på samisk. I 2006 ble han utnevnt til æresmedlem i Samisk Faglitterær Forfatter- og Oversetterforening.

Juho Niillas, Nils Jernsletten, etterlater seg kone og fem barn.

Korte nyheter

  • Sámi festiválat Norggá buoremusaid gaskkas

    «Norske Kulturarrangører» organisašuvdna lea dál almmuhan evttohasaid oažžut lágideaddji bálkkašumiid jagi 2023 ovddas.

    Márkomeannu, Riddu Riđđu ja Sámi Beassášmárkanat leat evttohuvvon iešguđet surggiin.

    Sámi Beassášmárkanat gilvvohallet nammaduvvot «Dán jagáš festiválan».

    Festiválat Márkomeannu ja Riddu Riđđu lágideigga oktasaš doarjjakonseartta Fovse- sápmelaččaide ja -ákšunlisttaide Riikalávddis Oslos. Dainna konsearttain sáhttiba festiválat nammaduvvot Dán jagáš inspirašuvdnan.

    Márkomeannu lea maiddái finalistta Dán jagáš čalbmerávkaleapmi.

    Lubna Jaffrey åpnet Riddu Riđđu.
    Foto: Inga Maret Solberg Åhren / NRK
  • Påviste fire bjørner i et nytt hårfelleprosjekt

    Sommeren 2023 ble det for første gang samlet inn hårprøver fra et 500 kvadratkilometer stort område på nordsiden av Tanaelva i den vestlige delen av Tana kommune.

    Det melder Norsk institutt for bioøkonomi (Nibio).

    – Totalt ble det samlet inn 27 hårprøver som var positive for brunbjørn, sier laboratorieleder Ida Marie Bardalen Fløystad ved Nibio Svanhovd.

    Fra disse prøvene kunne forskerne identifisere fire ulike bjørner, to hannbjørner og to hunnbjørner.

    Alle de fire bjørnene som ble påvist i hårfelleprosjektet i Tana i 2023 var tidligere kjente individer.

    Målet med prosjektet er å få mer informasjon om bjørnenes bevegelser i området, tidsmessig områdebruk, og om mulige slektskap mellom individene.

    – Den overordnede målsettingen med disse hårfelleprosjektene er å få mer kunnskap om antall bjørn, kjønn og hvilke individer som påvises, sier Ida Marie Bardalen Fløystad.

  • Beatnagat gaikodan bohccuid Bájilis 

    Badjeolmmoš Tommy Vitblom vulggii iskat lea go ealu sisa mannan luovosbeatnagat go oinnii Facebookas čállosa ahte luovusbeatnagat leat jođus Kangos guovllus Bájila gielddas Ruoŧas. Dalle son gávnnai njeallje jápmán bohcco, dieđiha Sveriges Radio.

    – Dákkár oainnáhus darvána millii, muitala Vitblom.

    GPS ja drona veahkkin lea son gávnnahan ahte beatnagat oaguhedje bohccuid máŋggaid miillaid ovdal go de loahpas fallehedje. Vitblom muitala dán dáhpáhuvvat dávjjit aht dávjjit. (Čájáhusgovva)

    Reinkadaver
    Foto: Erik Ropstad