NRK Meny
Normal

Nils Gaup: – Det var «close call» mange ganger

Nils Gaup var redd hver eneste dag for at skuespillerne skulle skade seg stygt under innspillingen av sin nye, kinoaktuelle film «Birkebeinerne».

Nils Gaup holder oppe anmeldelse av Birkebeinerne

Filmregissør Nils Gaup tror du kommer til å bli underholdt gjennom hele filmen «Birkebeinerne».

Foto: Johannes E. Kalvemo / NRK

– Når man skal få til et bilde, og skuespillerne må kjøre ned en bratt skråning, så kan det være vanskelig å overtale dem til å gjøre det igjen etter at de allerede har slått seg, forteller filmskaper Nils Gaup.

Det er også derfor han konstant går rundt og er redd for at ulykker skal skje.

– Det var «close call» mange ganger, sier han.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Ane Ulimoen Øverli som Inga fra Varteig

Fra og med i dag kan du se disse barske mennene og kvinnene på kinolerretet landet over. Torstein (Kristofer Hivju) og Inga fra Varteig (Ane Ulimoen Øverli) i filmen 'Birkebeinerne'.

Foto: Paradox

Jeg må nesten sitere Johan Turi, som sa at vi samer trives ikke i mørke rom. Det er først når vi står på vidda at tankene begynner å fly fritt. Jeg trives veldig godt i åpent landskap over viddene.

Nils Gaup

Premiere i dag

Den samiske filmregissøren er klar med sin nye film om de norske birkebeinerne, som har premiere i dag. Det er første gang kautokeinoværingen har spilt inn en film hvor action og underholdning er viktige stikkord.

– Det var det som var målet med filmen, at man skal bli underholdt.

Å lage en actionfilm byr alltid på utfordringer, både vær og andre uforutsette utfordringer kan dukke opp.

Har du hatt problemer underveis?

– Ja vi hadde det hver dag. Vi har aldri laget den type film i Norge før. Vi hadde fektekamper og hestejaktsekvenser, og den type action har vi ikke laget så mye av i Norge. Så det var veldig slitsomt og strevsomt å få det til.

Noen har hevdet at du ikke alltid har vært snill med hovedrolleinnhavere?

– Jeg synes jeg er en snill mann. Men det er klart at når man skal få til et bilde, og de må kjøre ned en bratt skråning, så kan det være vanskelig å overtale skuespillerne til å gjøre det. Og noen ganger slår de seg, og så må de opp igjen for å gjøre det på nytt. Og noen faller av hestene og slår seg, og må gjøre det på nytt igjen.

(Artikkelen fortsetter under videoen.)

Kristofer Hivju og Jakob Oftebro er å se som de to Birkebeinerheltene Torstein Skevla og Skjervald Skrukka i den første traileren for filmen.

Her kan du se den første traileren til filmen.

Ett år gammel kongesønn som skal drepes

Året er 1204. Norge herjes av borgerkrig der birkebeinerne står på den ene siden mot erkefienden baglerne, som med våpen i hånd regjerer Østlandet. Baglerne er ute etter å drepe kongesønnen, som da er ett år gammel.

Birkebeinerne vil redde den lille gutten, og stikker av med ham med baglerne i hælene.

Gaup sier at det er den lille gutten som er filmens hjerte.

Selv om "Birkebeinerne" i hovedsak er en underholdningsfilm, så håper Nils Gaup at den også skal vekke litt interesse for historie, som var hans eget favorittfag på skolen.

– Det er ungdom i dag som tror at birkebeinere går i kondomdress over fjellet på Birken eller på sykkel. Så de vet ingentng om birkebeinere,. En del av målet mitt er at spesielt ungdom skal bli mer interessert i egen historie.

Hør intervjuet med Nils Gaup:

Guldal jearahallama: