Niko slipper ut ny CD

– Med denne CD'en har jeg endelig funnet fred med arven min etter gudfar Nils-Aslak Valkepää, sier Niko Valkeapää.

Niko Valkeapää

Den nye CD'en «Ráfi» er den sjette i Niko Valkeapääs karriere. Bildet er fra Øyafestivalen 2013.

Foto: Mattis Folkestad / NRK P3

Den prisbelønte samiske artisten Niko Valkeapää sammenlignes ofte med sin gudfar Áillohaš (Nils-Aslak Valkeapää), kanskje den mest kjente samiske kunstneren og kultubæreren gjennom tidene.

SD-cover

Her er coveret til den nye CD'en.

Foto: Duippidit

– Det er selvsagt en stor ære å bli sammenlignet med ham. Men det har på en måte også plaget meg. Med den nye CD'en håper jeg endelig å ha funnet min egen identitet, forklarer Niko.

CD'en har fått navnet «Ráfi - Tranquility», og er hans sjette i løpet i 12 år.

Musikken baseres på joik

For første gang baserer Niko musikken sin på samisk joik. Dette er et viktig skritt i hans musikkarriere. Nå er han spent på reaksjonene fra publikum.

– Den tradisjonelle samiske musikken har alltid vært en av mine sterkeste referanser, men det er første gang jeg har omfavnet joiken som mitt eget musikalske uttrykk. Nå var tiden endelig inne, sier Niko, spellemannsprisvinneren fra 2003.

Joik var også et av de mange uttrykksmidlene som hans gudfar brukte. Og det var nettopp med joik at Áillohaš åpnet de olypmiske lekene på Lillehammer i 1994.

– Viktig for Niko

Det er musikkforlaget Duippidit som står for produksjonen av Nikos nye CD. Produsent Georg Buljo forteller at det har vært viktig for Niko å finne sitt eget musikalske uttrykk og unngå sammenligning med sin gudfars musikk.

Etter seks album, tolv år og konserter over hele verden var tiden endelig inne.

Kritikerrost artist

I 2003 gjorde Niko seg bemerket med «Spellemann» for sitt debutalbum.

– Allerede da var han en ferdigstøpt artist, en markant stemme med et tydelig lydbilde som i følge Dagbladets anmelder Øyvind Rønning kunne «fange nordlyset» (ekstern lenke), forteller produsent Georg Buljo.

Kritikerroste Valkeapää har denne gangen åpnet døren til joiken og brukt denne som utgangspunkt for sine lydmalende landskap. Som alltid har han fått god hjelp av medkomponist og produsent Georg Buljo og de trofaste musikerne Per Willy Aaserud, Helge Harstad og Tom Rudi Torjussen.