Niko med ny CD

Niko Valkeapää har hentet frem synthesizerne fra 80-tallet på sin nye CD.

Niko Valkeapää

Det her vært et travelt år for Niko Valkeapää. Hans andre plate for året 'ÄÄ' er nå klar for platehyllene.

Foto: Roger Manndal, NRK

Niko Valkeapää er i det produktive hjørnet for tiden. Kun måneder etter at han slapp sin forrige CD "Gusto", er han nå klar med sitt femte album "ÄÄ".

Selve utgivelseskonserten ble avholdt på årets Riddu Riđđu, men CDen legges ut for salg fredag 24.august.

Tilbake til 80-tallet

Niko har musikalsk gått nye veier denne gangen, sammen med produsent Georg Buljo har de hentet frem synthesizerne fra 80-tallet:

– Min forrige CD "Gusto" var veldig akkustisk, og jeg hadde lyst å prøve å gjøre noe annerledes med dette albumet. Musikken denne gangen ligner vel mer på synth-pop fra 80-tallet, og band jeg pleide å høre på da, som Talk Talk og Japan.

– Jeg var ganske spent på hvordan dette ville bli, da vi begynte å produsere platen med litt nyere lydbilde. Men vi har hatt det morsomt i studio, dette er mer et band-album, og jeg er godt fornøyd med resultatet.

Artist på heltid

Niko Valkeapää har lenge vært et navn å regne med i det musikalske Norge, og Sápmi forøvrig. Han har vunnet Sámi grand prix i 1994 og 1995, og i 2003 vant han spellemansprisen med sitt selvtitulerte debutalbum.

I år har han tatt steget fullt ut, og jobber nå med musikk på heltid. Hans forrige album "Gusto", fikk Dagbladets anmelder til å hente frem superlativene:

Korte nyheter

 • Beklager sammenligningsfeil

  – Valgdirektoratet beklager at det har tatt tid å rette feilen i sammenlikning av partienes oppslutning mot resultatene i 2017, skriver kommunikasjonssjef Kristina Brekke Jørgensen til NRK.

  Det gikk over ni dager fra valgdagen ble avholdt til feilen var rettet fra Valgdirektoratets side.

  Feilen har vært knyttet til ny geografi etter kommune- og regionreformen. Både stortings- og sametingsvalget har vært påvirket.

  Valgdirektoratet har nå generert datagrunnlaget fra 2017 på nytt som gjør at sammenligning fra det forrige valget er korrekt. De understreker samtidig at de faktiske valgresultatene har vært riktige hele tiden og at partienes oppslutning har vært korrekte.

 • Vant pris for beste foto

  Filmskaper i Davás film, Ken Are Bongo fra Kautokeino, stakk nylig av med pris for beste foto i Mexico City Videodance filmfestival. Dette i regi av filmproduksjon med Reinfilm, og regidebutanten, sveitsiske Flavia Devonas Hoffmann. Kortfilmen Human Habitat, handler om en reise med menneskelige følelser i sving, i navigasjon med gruve og oljevirksomheten i Finnmark. Filmen kan streames fra desember, etter at den er blitt vist i alle filmfestivaler først.

 • Ávvir og Ságat mister lesere

  Tall fra Mediebedriftenes Landsforening (MBL) viser at 8 av 11 aviser i Finnmark har positive opplagstall i første halvår av 2021 sammenlignet med første halvår i 2020. Ávvir og Ságat er blant to av de tre avisene som synker i opplag. De har mistet henholdsvis 31 og 41 lesere. Finnmarken har økt mest i opplag med 177 nye avislesere.

  Avisbunke, bunke med aviser
  Foto: Dan Robert Larsen / NRK