NRK Meny
Normal

Nikkelprospektering i naturreservat

Lederen i Vittangi sameby er bekymret.

rein, reinsdyr, reinsdyrkalv

Området der det planlegges nikkelprospektering er helårsbeite for reinen i Muonio og Vittangi samebyer.

Foto: Dan Robert Larsen / NRK

– Selve prospekteringen betyr kanskje ikke noe, men hvis prospekteringen fører til gruvedrift blir dette bekymringsfullt for oss, sier Anita Juntti, ordfører i Vittangi sameby.

På Bergstatens bord har det nå kommet inn fem søknader om prospekteringstillatelse av nikkel.

To av dem berører Muonio og Vittangi samebyers helårsbeiteland. Det er det australske selskapet Independence Group Europe AB som søker om prospekteringtillatelse i Pessinki Fjällurskogs naturreservat.

Et beskyttet område

Bergsstaten er det beslutsorganet som har ansvaret for spørsmål som har med Sveriges mineralhåndtering å gjøre.

Organets oppgave er med grunnlag i mineralloven å prøve søknader om tillatelse for undersøkelser og bearbeidelse av mineralressurser og utøve tilsyn av om mineralloven følges.

Det var i begynnelsen av april søknadene om nikkelprospektering landet på Bergsstatens bord, melder oddasat.se.

To av stedene det søkes tillatelse om ligger midt i Pessinki fjällurskogs naturreservat, et område i Kiruna og Pajala kommune som siden 2000-talet er beskyttet som naturreservat og såkalt Natura 2000-område. Men tross det er det fritt fram for prospektering - det vil si undersøkelser.

Det er det australske prospekteringsforetaket Independence Group Europe AB, som gjennom flygninger og fotografering har sett at det finnes mineraler å utvinne i området.

Derfor vil selskapet undersøke områdene nøyere.