Niilas tar med seg nytt album til By:Larm

Peder Niilas Tårnesvik produserte et prisvinnende album alene under pandemien. Nå er han klar for å vise frem sitt andre album for musikkbransjen under By:Larm.

Peder Niilas Tårnesvik, kjent som artisten Niilas, på besøk i Karasjok.

ENDELIG I GANG IGJEN: Niilas er tilbake med nytt album og skal spille live på By: Larm.

Foto: Kolbjørn Norvang / NRK

I en tid der en pandemi har stoppet konserter, uteliv og store deler av musikkbransjen, har Niilas klart det store.

– Ja, plutselig tok man steget fra å holde på med musikk til å være musiker og produsent. Nå er det ikke noe spørsmål lenger, hverken for meg selv eller for offentligheten, at det er dette jeg skal holde på med, sier han.

Peder Niilas Tårnesvik, vinner av spellemann innenfor sjangeren Electronica.  Niilas

SPELLEMANNSPRIS: Niilas har mye å leve opp til etter det første albumet. Selv føler han ikke prestasjonsangst, for han vet at karrieren består av både opp- og nedturer.

Foto: Robin Boee / NRK

Han har produsert og gitt ut et album på egen hånd, høstet strålende kritikker for albumet og stukket av med Spellemannsprisen for nevnte album.

Les også: Spellemann-nominert laget album helt alene: – Føler jeg har fått kvalitetsstempel

Og: Niilas vant Spellemannpris

En liten endring

Nå har han gitt ut sitt andre album, «Also This Has Changed». Det er en fortsettelse av det forrige, en B-side om du vil.

– Der av navnet, liksom. En liten endring. «Has», istedenfor «will». Dette har endret seg, istedenfor kommer til å endres, sier Niilas.

Hør albumet her:

Den nye plata er heller ikke noen stor endring fra den forrige. Han forklarer det med at han har med edits, eller remikser, av sin egen musikk.

– Jeg har bare tatt noen temaer og forkledd de, eller presentert dem på en ny måte. Også er det et par remikser, blant annet av vår alles teknofar «Mental Overdrive». Det er jo stas, forteller Niilas stolt.

Peder Niilas Tårnesvik, kjent som artisten Niilas, ser på skykken sin treffe et tre.

STÅR FRITT: Det at Niilas er uten tilknytning, gjør at han står fritt til å gjøre som han selv vil.

Foto: Kolbjørn Norvang / NRK

Viser seg frem

Samtidig som han kommer med mye av det samme som i det første albumet, viser han også frem en del vi ikke har hørt før.

– Jeg tenkte egentlig å bruke anledningen til å vise frem musikken som ikke kom med på den originale platen, sier Niilas.

Les mer om Niilas: Niilas turte ikke lære seg samisk i frykt for å bli mobbet

Han sier videre at han synes det er fint å kunne vise frem hva han har liggende.

– Jeg har jo ikke noen forpliktelser til noen plateselskaper eller hva det skulle være, så da kan jeg jo bare vise hva jeg vil, sier han.

By:Larm

I begynnelsen av oktober begynner bransjefestivalen By:Larm i Oslo. Dit kommer viktige mennesker fra platebransjen i hele verden for å se hva som rører seg i norsk musikk.

Niilas åpner utstillingen til moren, Kristin Tårnesvik, på Sámi Dáiddaguovddáš i Karasjok.

LIVE: Her sitter Niilas på gulvet og åpner morens kunstutstilling i Karasjok. Bare uker senere skal Niilas vise seg for bransjefolk fra hele verden under By: Larm.

Foto: Kolbjørn Norvang / NRK

Niilas har spilt på festivalen før, men denne gangen kommer han med momentum fra gode anmeldelser, priser og en større musikk-katalog.

– Jeg skal ikke garantere meg selv at det blir stappfullt, men jeg kan i hvert fall tenke at det er gode plasser. Da her jeg en gyllen mulighet til å vise frem noe stort, sier Niilas.

På scenen har han en oppgave. Det er å vise frem hvordan show han kan lage. Han skal sette sammen lyd, lys og bilde for å sørge for en komplett og uforglemmelig opplevelse.

Og han har bare 25 minutter å fylle. Det er alt du får på By:Larm. Uansett hvem du er.

Hør de nyeste sangene fra Sápmi på Spotifylista vår, New Music Sápmi:

Ikke alene

På årets By:Larm kan du også få med deg to til samiske bidrag, nemlig Emil Karlsen og «Nagirčalmmiid».

Les mer om «Nagirčalmmiid»: Fra gutterommet til Skandinavias viktigste scene

Niilas har råd til dem, eller egentlig alle som skal vise seg frem på festivalen.

– By:Larm har kontaktet deg for en grunn. Da skal du bare gjøre det du gjør 120 % og ikke bry deg om du får gode eller dårlige anmeldelser, sier Niilas.

Peder Niilas Tårnesvik.

GRIP SJANSEN: Du er på By:Larm for en grunn, sier Niilas.

Foto: Fabio Enzo

Han mener også at det ikke er så viktig med hvor mange som kommer på konserten. Det kan nemlig være fullt hus uten at det fører noen vei.

Du kan også ha tekniske problemer foran fire stykker. Men to av dem viser seg å være viktige mennesker som ser at du gjorde det du skulle og gir deg kontrakt.

– Du må sørge for at det du kan kontrollere er ditt show. Resten er utenfor din sone. Man må bare levere det man kan, avslutter Niilas.

En ivrig tysker

Anders Johnsen fra Karasjok er trommis i Doom Metal bandet «Dwaal», som spilte på By:Larm i 2020. De fikk kjenne på hva festivalen føre til.

Trommis i Doom Metal Bandet Dwaal, Anders Johnsen, med blå bakgrunn.

UT PÅ TUR: Mye gikk bra på et uheldig tidspunkt, sier Anders. Nå ser det ut til å gå bra igjen.

Foto: Endre Lohne

Blant annet ble de skrevet om i en oppsummeringsartikkel på P3.no.

– Det var veldig gøy, da. Den lå jo på forsiden til NRK lenge. Men det beste resultatet vi fikk derfra, var at vi fikk signa med booking agent, sier Anders.

Rett etter konserten, kom det en stor mann opp på scenen, kan Anders fortelle. Han kan ikke ordrett sitere mannen, men han sa noe sånt som «I need to talk to you guys ...» med tysk aksent.

– Han var der før vi hadde begynt å rigge ned. Og han booka jo oss ganske umiddelbart til en festival i Tyskland, som hadde noen utsendte på den samme konserten, sier Anders.

Sjekk Dwaals første album her:

Mannen som kom på scenen representerer Napalm Events, som tilhører et av Europas største plateselskaper i metallsjangeren.

Uheldig tidspunkt

Anders innrømmer at de ble tatt litt på senga av den ivrige tyskeren, og at det ble noen kleine high fives der på scenen. Men de fikk satt opp et møte og det ble kontrakt.

– Han agenten har jo booka oss til mye etter det, men nesten alt gikk jo i dass på grunn av lockdown. Vi mista litt momentum på grunn av det, men vi har fortsatt litt på blokka på grunn av det, forteller han.

Doom Metal bandet Dwaal.

KONTRAKT: Dwaal endte opp med å få en kontrakt ganske raskt etter By: Larm.

Foto: Endre Lohne

Blant annet går han glipp av årets By:Larm fordi «Dwaal» skal spille i Tallinn samme helgen.

– Jeg er litt spent på hva som skjer med «Nagirčalmmiid» i etterkant, da. De er spennende, avslutter Anders.

Korte nyheter

  • Galgá leat časkan nuppi

    Okta Sis-Finnmárku dievdu lea áššáskuhtton go galgá leat nuppi olbmo časkán ovtta barttas mannan čavčča. Diggebáhpiriin boahtá ovdan ahte son oaččo 10 000 ruvdnosaš sáhku. Ášši gieđahallo Sis ja Nuorta Finnmárkku diggegottis skábmamánu 15.beaivvi Čáhcesullos.

  • Roavva veahkaválddálašvuohta

    Unnimusat golbma olbmo leat roasmmehuvvan Likšus, Davvi-Ruoŧas, go galgá dáhpáhuvvan roavva veahkaválddálašvuohta, nu gohčodit Ruoŧa politiijat dáhpáhusa. Ovtta olbmo leat váldán gitta. Ruoŧa TV4 dieđiha ahte vearredahkki galgá geavahan ákšu ja bargoreaiddu mainna gaiku omd seinniid. Sihke mánát ja ollesolbmot galget roasmmehuvvan. Politiijat eai áiggo kommenteret makkár veahkaválddálašvuohta galgá dáhpáhuvvan.