New York speider etter samisk film

I år er det stor interesse for samiske filmer og produsenter fra New York er kommet ens ærend til Tromsø Internasjonale Film Festival for å se etter gode filmer. Se video her.

TIFF åpning i Tromsø

Mot slutten av uken så vet man hvilke filmer som kommer gjennom nåløyet og som kan havne i for eksempel New York.

Fokus mot Kurdistan

I år retter TIFF fokuset mot Kurdistan og situasjonen for kurdere. Festivalleder Martha Otte forteller at under årets festival vises ni filmer fra Kurdistan, i tillegg arrangeres det også et seminar med samme tema.

– Jeg var på Duhok Internasjonale filmfestival i Kurdistan og der møtte jeg flere filmskapere fra regionen, sier hun.

Flere samiske premierer på TIFF

Premiere for sju samiske filmer

Joikefeber

Filmen «Joikefeber» har premiere i morgen.

Foto: Pressebilde / TIFF

I morgen er det premiere på filmen “Joikefeber” – om den unge norsksamiske jenta Ylva som så gjerne vil lære å joike. Ylvas mor, filmregissør Ellen-Astri Lundby, har dokumentert reisen til datteren og hvordan hun prøver å komme i kontakt med de som mestrer joiking. På reisen nordover møter den unge jenta både Mari Boine, Johan Sara jr. og selveste joikemesteren Lasse Ovlla eller Ole Larsen Gaino.

I tillegg er det premiere på disse samiske filmene under TIFF: «Juoigan» av Maj Lis Skaltje, «Várjjatvuotnalaččat»- portretter fra Varangerfjorden av Egil Pedersen, «Olga- to my friends» av Paul Anders Simma, «Sámi Jienat» av Alistair Fowles, «Den magiske tiden» av Kine Aune og en musikkvideo av Elle Marja Eira og Ken Are Bongo «Giehka».