Nesbø med manglende kreditering i boka fra finnmarksvidda

I sin siste bok «Mere blod» har Jo Nesbø hentet flere beskrivelser av det læstadianske miljøet fra en hovedfagsoppgave. Mannen bak oppgaven fikk aldri krediteringen han var blitt lovet.

Jo Nesbø

Forfatter Jo Nesbø har gjort stor suksess med sine krim-bøker.

Foto: Pedersen, Terje / NTB scanpix

Øyvind Eggen skrev om læstadianerne i sin hovedoppgave i sosialantropologi for 17 år siden, skriver Dagens Næringsliv.

– Jo Nesbø ringte meg mens han skrev bok i fjor og spurte om han kunne bruke min avhandling. Jeg sa det var greit med forutsetning om kreditering, sier Eggen. Da boken kom ut, oppdaget han at krediteringen manglet, og han tok derfor kontakt med suksessforfatteren.

– Da beklaget han, og jeg ble møtt med velvillighet, sier Eggen, som presiserer at han ikke er blitt skadelidende på noen måte.

Generell kreditering

Mere blod av Jo Nesbø

Boka «Mere blod» fikk en fin anmeldelse av NRK tidligere i høst.

Nesbø sier til avisen at han har vært åpen om hvor han har hentet de aktuelle beskrivelsene og har nevnt Eggen i intervjuer.

– Men vi snakket nok litt forbi hverandre når det gjaldt formen. Det er ikke kutyme å kreditere kilder direkte i skjønnlitterære bøker, så jeg mente en mer generell kreditering slik jeg gjør når jeg for eksempel omtaler mine kilder i politiet, sier Nesbø til VG.

Her kan du lese NRKs bokanmeldelse av «Mere blod».

Senere ble Eggen forespeilet kreditering i fremtidige utgaver av boken og via forlagets nettside. Først da Dagens Næringsliv kontaktet Aschehoug kom det siste på plass, en måned etter at Nesbø hadde sendt forlaget en epost med den aktuelle teksten.

Har fått kritikk

«Mere blod» handler om en ung bygutt som ender på finnmarksvidda. Der møter han samen Mattis, som Nesbø forøvrig har fått kritikk for å skape unødvendig stereotypisk.

Mattis blir beskrevet som liten, tett og svarthåret med smale øyne. Det har fått folk til å reagere.

- Det er fjellets gutter, samiske menn, han pisser på. Denne gruppen har alltid blitt mobbet, og trenger ikke å bli ytterligere tråkket på. Nesbø når ut til mange og da følger det et stort, etisk ansvar. Jeg hadde håpet at han hadde drevet såpass research at han viste at samiske menn har blitt så mye pisset på at han ikke trenger å legge til enda en stein til den byrden de bærer, har forfatter, musiker og førsteamanuensis ved UiT, Ánde Somby tidligere uttalt til Nordlys.