NRK Meny
Normal

Neil Young turnerer mot tjæresand

Rockeren kaller det hele for en canadisk miljøkatastrofe som undertrykker urfolks rettigheter.

Neil Young

Neil Young på scenen under starten av turneen «Honor the Treaties».

Foto: Mark Blinch / Ap

Musikeren Neil Young sparket igang sin «Honor the Treaties Tour» på søndag i Canada for å samle inn penger til First Nations rettskamp mot tjæresandprosjekter i deres tradisjonelle områder.

Den verdenskjente rockeren sier at dette undertrykker urfolkssamfunnenes opparbeidede traktatsrettigheter, opplyser AlJazeera America.

– Vi holder på å drepe disse menneskene. Blodet til disse menneskene er i det moderne Canadas hender, sa Young til tilskuerne som var samlet til konserten i Massey Hall i Toronto.

Turnèstart i Toronto

Turneen startet i Toronto, der Neil Young holdt en pressekonferanse sammen med Athabasca Chipewyan First Nation (ACFN) høvding Allen Adam og naturforkjemperen David Suzuki, før han opptrådte i den utsolgte konsertsalen.

Neil Young

Neil Young under søndagens pressekonferanse.

Foto: Mark Blinch / Ap

Den en uke lange turneen vil også besøke Winnipeg, Regina og Calgary. Overskuddet fra konsertene vil bli donert til rettskostnader for Athabasca-stammens kamp mot tjæresandprosjekter i Alberta.

First Nation samfunnet har anmodet Canadas føderale rett om å se på den canadiske regjeringens vedtak om å tillate oljegiganten Shell Oil å utvide det såkalte Jackpine-feltet. Athabasca Chipewyan First Nation (ACFN) påpeker at området er beskyttet av traktatavtaler.

– Vi befinner oss i et løpsk tog uten en fører som kontrollerer ferden. Det vil lede oss inn i en katastrofe. Derfor må vi ta grep om denne saken, sier høvding Allen Adam til billboard.com.

Tjæresand, også kalt oljesand, oljeimpregnert sand, naturlig asfalt eller bituminøse bergarter, er en blanding av sand eller leire, vann, og spesielt tung råolje. Det må ikke forveksles med oljeskifer, som er innkapslet i bergarter.

I Canada er utvinning av tjæsesand et kontroversielt spørsmål. Norske Statoil er en av aktørene i tjæresandproduksjonen og det pågår en internasjonal kampanje for å få Statoil til å trekke seg ut.

De påpeker at utvinning av tjæresand i Canada aldri kommer til å bli miljømessig bærekraftig.