Nei til hyttelandsby – det gleder Reiulf

Kommunestyret i Tromsø vedtok onsdag at det kan bygges alpinanlegg, men ikke hyttelandsby på Kvaløya. Reindriftsutøver tror likevel ikke dette er slutten.

Reiulf Aleksandersen

TUNGT Å IKKE BLI HØRT: I om lag 5 år har Reiulf Aleksandersen drevet med reindrift på Kvaløya. Utbygging av turistsenter ved Finnheia i Håkøybotn vedtas mot reindriftas og Sametingets anbefaling.

Foto: Emmi Alette Danielsen / NRK

– Selvfølgelig er jeg fornøyd med resultatet. Men som jeg har sagt tidligere, så har jeg ikke troen på at de gir seg, sier Reiulf Aleksandersen.

– Men det er en glede. Man må ta alle gledene som de er, fortsetter han.

39-åringen som er vokst opp i Kautokeino, er reindriftsutøver på Kvaløya i Troms.

Hyttelandsbyen og skiheisen som er planlagt utenfor Tromsø, har ført til mange konflikter, og blant annet splittet Arbeiderpartiet i byen i to.

Også Sametinget og reindrifta har frarådet bygging av turistsenteret av hensyn til reindriftas behov for å beholde arealer, samt for å verne kulturminner. (ekstern lenke)

Reiulf Aleksandersen

NÆR TÅLEGRENSEN: I 5 år har Reiulf Aleksandersen drevet med reindrift på Kvaløya. Det nærmer seg tålegrensen for om det er mulig å drive reindrift eller ikke.

Foto: Privat

Onsdag vedtok kommunestyret i Tromsø med 25 mot 18 stemmer, at alpinanlegget kan realiseres. Det er 40 år etter at planene først ble lansert.

Planen om et hytteanlegg ble derimot nedstemt med 23 mot 20 stemmer.

Skrinlegger prosjektet for godt

Investor Knut Wilhelmsen sier nå at han skrinlegger hele turistprosjektet.

Knut Wilhelmsen

SKUFFET: Knut Wilhelmsen er skuffet, men respekterer resultatet.

Foto: NRK

– Det blir ingenting med meg i førersetet. Med så uforutsigbare politikere går jeg ikke i gang med en ny reguleringsplan til fem millioner kroner, når man ikke vet hva de sier om to-tre år. Nei, jeg er for gammel til det, konstaterer investoren.

Å bygge ut et alpinanlegg uten hyttelandsbyen er helt uaktuelt, understreker han.

Kan foreløpig beholde beiteområdene

I reinbeitedistriktet på Kvaløya er det lov å holde inntil 600 dyr.

Deler av beiteområdet på øya består av veldig høye fjell, med fare for ras.

I Håkøybotn ligger Finnheia, som reindrifta må passere for å komme til vinterbeiter sør på Kvaløya.

Akkurat der skulle også deler av den planlagte nye turistsatsingen, Arctic Center, ligge.

– Finnheia er en ekstremt viktig ferdselsåre for reinen, særlig på vinterstid. Det at den hadde blitt stengt, ville ha ødelagt mye for drifta, sier han.

ARCTIC SENTER: Her skulle det planlagte turistanlegget bygges.

Vindmøller og brøyteskavler

Selv om Aleksandersen og familien startet med stort pågangsmot, har utfordringene stått i kø.

I flere år kjempet de for å stanse vindkraftanlegg på det som er reinbeitedistriktets kalvingsområde, uten å lykkes.

Reiulf Aleksandersen

STOR PÅKJENNING: Denne saken er en stor utfordring for oss, vi er jo her på øya året rundt. Og skal kunne klare oss.

Foto: Emmi Alette Danielsen / NRK

Med vindparken fulgte også flere mil med veier, som er bygget for drift av vindturbinene.

Grensen for hvor mye inngrep næringen tåler på Kvaløya er nådd, mener reineieren.

– Det sier seg selv når det er fem meter høye brøyteskavler og fem mil med veg, så er det ekstremt vanskelig både for oss og reinen å kunne bruke området, sier han.

Korte nyheter

 • Norsk-samiske Nango invitert til Sundance filmfestival

  Som de eneste fra Norden er søstrene Ingir og Marja Bål Nango invitert til Sundance Institute’s 2022 Screenwriters Lab i januar (ekstern lenke). Totalt er 16 uavhengige filmskapere og manusforfattere invitert med på dette. De ble valgt ut fra 3200 bidrag for å videreutvikle manusene sine med veiledning av dyktige rådgivere. Screenwriters Lab er en kreativ helårsworkshop der deltakerne får tett oppfølging blant bransjens beste, og starter som oftest med fem intensive dager i Utah i januar. Marja og Ingir Bål Nango jobber med spillefilmmanuset «Guođoheaddji» (på norsk: Gjeter), som de nå får utvikle videre gjennom Sundance-workshopene. Les på samisk/Loga maiddái sámegillii dás.

  Plakat av Sundance Screenwriters Lab Fellows 2022.
  Foto: Pressebilde
 • Sundance lea bovden sámi filbmabargiid

  Beakkán Sundance filbmainstituhtta lea bovden sámi filbmabuvttadeaddji guoktá Marja ja Ingir Bål Nango mielde workshop-jovkui, geat dán jagi ožžot rávvagiid ja veahki ovdánahttit iežaset filbmaprošeavttaid. Oktiibuot 16 filbmamánusčálli miehtá máilmmi leat bovdejuvvon dása mielde. Badjel 3200 filbmamánus evttohusa ledje mielde gilvvus beassat Sundance filbmainstituhta Screewriters Lab workshop-jovkui. Dovddus filbmanásti Robert Redford dat lea vuođđudan filbmainstituhta. Dainna lea ulbmil nannet nuorra neavttáriid, filbmabagadalliid ja filbmamánusčálliid vejolašvuođaid lihkostuvvat dán kultursuorggis.

  Ingir Bål Nango og Marja Bål Nango ute, ikledd varme klær
  Foto: Privat
 • Pallplasser på finnmarkinger i USA

  Unge skutercrosskjørere fra Finnmark fortsetter å imponerer i USA. 15-åringen Thor David Rasmus fra Karasjok, som i år deltar i sin første Amsoil Championship Snocross turnering, kjørte til sølvplass i sin juniorklasse i Iowa i går. Fredag vant han sin klasse.

  Jan Even Romsdal fra Alta vant juniorklassen for 16-17 åringer i går.

  Malene Cottew fra Vadsø, som i fjor ble den første norske kvinnen til å vinne Amsoil-serien sammenlagt, var også på pallen denne helgen. Fredag ble det sølv, men lørdag vant hun dameklassen.

  Amsoil Championship Snocross er verdens største snøskuterserie.

  Thor David Rasmus og Jan Even Romsdal
  Foto: John Stian Moeng / Privat