NRK Meny
Normal

Nedgang i innbyggertallet i fire Nord-Troms kommuner

Det er færre innbyggere i Lyngen, Skjervøy, Storfjord og Kåfjord i Nord-Troms.

Skredfare i Nord- og Indre-Troms.
Foto: Klemet Anders Sara / NRK-Sapmi

Kåfjord har 25 mindre innbyggere enn for et år siden, og rådmann mener at inn- og utflytting av asylanter er noe av årsaken.

Nordreisa og Kvænangen er de to Nord-Troms kommuner som har økning av innbyggertall i første kvartal i år, med henholdsvis 14 og to innbyggere.

De fire andre kommunene har nedgang.

Vet ikke årsaken til nedgangen

Rådmann i Kåfjord, Einar Pedersen

Rådmann i Kåfjord, Einar Pedersen er opptatt av den negative innbyggertallet i kommunen.

Foto: Klemet Anders Sara / NRK-Sapmi

Konstituert rådmann i Storfjord, Trond Roger Larsen sier at han ikke vet hvorfor Storfjord har så mye nedgang på ett år.

Siden 1. kvartal 2014 og til 1. kvartal i år har innbyggertallet i Storfjord gått ned med 55 innbyggere, mens det fra siste kvartalet i fjor og til nå har innbyggertallet gått ned med 14.

Samme tendens er for Lyngen, hvor innbyggertallet har hatt nedgang med 89 det siste året, og med 14 fra forrige kvartal til i dag.

Asylmottaket forklarer noe av nedgangen

Rådmann i Kåfjord, Einar Pedersen sier at forandringer i Statistisk Sentralbyrås innbyggerbarometer skyldes asylanter som kommunen får inn, nå 10 i året.

– Når de får norsk statsborgerskap, så flytter de fra kommunen da vi ikke kan tilby hus. Men vi jobber med å få flere boliger i kommunen, slik at flere kan bosette seg her, opplyser Pedersen.

Pedersen sier at noe av nedgangen også skyldes næringsutvikling i kommunen. Det er ikke arbeid til alle som vil være i kommunen.

– Og selvsagt som i andre utkantstrøk, så flytter man til mer urbane strøk, sier Pedersen.

Hør rådmann i Kåfjord, Einar Pedersen: