Hopp til innhold

– En fantastisk opplevelse

Navajo-indianske pønkrockere har den siste uka turnert Finnmark rundt i forbindelse med Finnmarksløpet.

Blackfire på scenen

Blackfire-gruppa spilte for Karasjok-publikummet.

Foto: Bengt Roger Kåven / NRK

– Er dere overrasket over å se urfolk fra USA på scenen her? Vi er glade for å være i Sápmi og treffe dere. Som urfolk er vi alle dypt knyttet til hverandre, sa Klee Benelly fra scenen da gruppa Blackfire opptrådte i Karasjok i går kveld.

Hør smakebiter fra konserten:

Protestsanger

Blackfire er et navajo-indiansk pønkrockband bestående av søsknene Clayson, Jeneda og Klee Benally fra Arizona, USA. Søsknene er av navajo eller som de fleste selv ønsker å bli betegnet som, diné-folket - den største urfolksnasjonen i Nord-Amerika som teller mer enn 250.000 medlemmer.

Blackfire lager sanger som ofte har sterke politiske undertoner og tematiserer ofte rundt menneskerettigheter, marginalisering av urfolk og sosiale problemer. I 2007 gjestet bandet også verdens største urfolksfestival Riddu Riđđu, som arrangeres i Kåfjord i Nord-Troms.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Navajo punk joavku Blackfire

Navajo-pønkbandet Blackfire har gitt ut flere album og vunnet flere musikkpriser.

Foto: Riddu Riđđu

Kjølige konserter

Under årets Finnmarksløp har de indianske rockerne i Blackfire opptrådt sammen med den samiske gruppa Adjágas på sjekkpunktene i Alta, Tana, Kirkenes, Varangerbotn og Karasjok. Ifølge bandmedlemmene har det vært en unik, men kjølig erfaring.

– Konserten i Tana var nok den kaldeste konserten vi noensinne har holdt. Vi har aldri opplevd å spille i kulde og frostrøyk, jeg antar at det er noe som dere i Norge liker å gjøre, sier en lattermild Klee Benally, som er både gitarist og vokalist i bandet.

Søsteren Jeneda som er vokalist og bassist i bandet, har den siste uka gått rundt i samisk tradisjonelt fottøy - skaller.

– Å, jeg elsker skallene mine, de er så varme. Det viser bare hvordan urfolk fra tidenes morgen har tilpasset seg og funnet løsninger på de utfordringene som moder jord har gitt oss. Jeg er imponert, sier hun.

Fulgt hundene

Blackfire-bandet har turnert i Europa i halvannen måned og har de siste ti dagene fulgt årets Finnmarksløp fra sjekkpunkt til sjekkpunkt. I går kveld avsluttet de turneen i Karasjok.

– Vi har fulgt løpet og i går kveld da vi kom kjørende inn mot Karasjok, kunne vi se hundekjørerne med hodelyktene langt i det fjerne. Og over oss lekte nordlyset, det var fantastisk. Alt har vært fantastisk, sier Jeneda Benelly.

– Kjemper for samene

Den samiske kulturen og historien er også lett gjenkjennelig for Benally-søsknene og underveis på turneen i Sápmi har de blitt overrasket over en kraftfull fellesskapsfølelse med folk.

– Samene har opplevd så mye av det som også vi har opplevd - rasisme, fordommer og marginalisering. Det har vært godt å lære om hva samene har måttet kjempe mot og hva man fremdeles i dag kjemper for, sier Jeneda.

Broren Klee er enig i det.

– Vi har så mye til felles, så mange likheter. Vi vil fra nå av fronte også samiske rettigheter. Vi kjemper for respekt for alle urfolk og kulturer, sier Klee.

Adjágas-fans

– Hva synes dere om å spille sammen med Adjágas-gruppa?

– Det er et av mine favorittgrupper, deres musikk er så kraftfull og man kan føle at musikken deres kommer fra hjertet. Det er universiell musikk, sier Klee Benally.

– Adjágas er etter min mening et av Norges viktigste band, de er så gode og stolte ambassadører for sin kultur og sitt folk. Det er viktig for unge mennesker i dag å ha gode rollemodeller som viser at man kan være både urfolk og moderne mennesker, sier Jeneda.

Korte nyheter

 • SAS lea sihkkarastán alccesis doarvái kapitála: Air France-KLM oamasteaddjin

  Girdifitnodat lea čohkken lagabui 13 miljárdda Ruoŧa ruvnno, ja oažžu dasa mielde Air France-KLM, Lind Invest ja dánska stáhta oamasteaddjin.

  Dat muitala SAS børsmelding maŋŋebárgga eahkeda

  SAS Airbus A320neo
  Foto: Simon Skjelvik Brandseth / NRK
 • Prisen for å reparere fylkesveier øker

  Det vil koste mellom 85 og 95 milliarder kroner å utbedre vedlikeholdsetterslepet på norske fylkesveier, anslår Statens vegvesen.

  Forrige gang Vegvesenet undersøkte forfallet var i 2013. Da anslo de at prisen for utbedring var mellom 45 og 70 milliarder, ifølge Naf, som tar til orde for et krafttak for fylkesveiene.

  – Forfallet på veiene er bygget opp over tid, og det vil ta tid å få det ned. Risikoen for å bli drept eller hardt skadd når du kjører på en fylkesvei er nesten 90 prosent høyere enn når du kjører på riksveinettet, sier pressesjef Ingunn Handagard i Naf i en pressemelding. (©NTB)

 • Bondeorganisasjoner har hatt møte om bjørn i Tana

  Finnmark Bondelag melder på sin nettside at de har hatt et møte med Tana kommune og Norsk Sau og Geit (NSG) på tirsdag,

  Møtet handlet om bjørnesituasjonen i kommunen.

  Bondelaget opplyser at de har fått tilbakemeldinger fra sine lokallag at det er flere bønder som har opplevd store tap til bjørn.

  I tillegg er de kritiske til at Statsforvalter i Troms og Finnmark avslår søknader om felling av bjørn.

  Rovviltansvarlig i Finnmark Bondelag, Bjørn Tore Søfting, opplyser at han støtter Tana-ordfører, Helga Pedersen (Ap), sine uttalelser i media den siste tiden.

  Der går Pedersen hardt ut mot Statsforvalteren sin avgjørelse om avslag på søknad om fellingstillatelse i beiteprioritert område.

  Fellingstillatelsen på en bjørn i Porsanger kommune går ut 5. oktober, men det er ikke gitt noen fellingstillatelse på bjørn i Tana kommune.