Hopp til innhold

– En fantastisk opplevelse

Navajo-indianske pønkrockere har den siste uka turnert Finnmark rundt i forbindelse med Finnmarksløpet.

Blackfire på scenen

Blackfire-gruppa spilte for Karasjok-publikummet.

Foto: Bengt Roger Kåven / NRK

– Er dere overrasket over å se urfolk fra USA på scenen her? Vi er glade for å være i Sápmi og treffe dere. Som urfolk er vi alle dypt knyttet til hverandre, sa Klee Benelly fra scenen da gruppa Blackfire opptrådte i Karasjok i går kveld.

Hør smakebiter fra konserten:

Protestsanger

Blackfire er et navajo-indiansk pønkrockband bestående av søsknene Clayson, Jeneda og Klee Benally fra Arizona, USA. Søsknene er av navajo eller som de fleste selv ønsker å bli betegnet som, diné-folket - den største urfolksnasjonen i Nord-Amerika som teller mer enn 250.000 medlemmer.

Blackfire lager sanger som ofte har sterke politiske undertoner og tematiserer ofte rundt menneskerettigheter, marginalisering av urfolk og sosiale problemer. I 2007 gjestet bandet også verdens største urfolksfestival Riddu Riđđu, som arrangeres i Kåfjord i Nord-Troms.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Navajo punk joavku Blackfire

Navajo-pønkbandet Blackfire har gitt ut flere album og vunnet flere musikkpriser.

Foto: Riddu Riđđu

Kjølige konserter

Under årets Finnmarksløp har de indianske rockerne i Blackfire opptrådt sammen med den samiske gruppa Adjágas på sjekkpunktene i Alta, Tana, Kirkenes, Varangerbotn og Karasjok. Ifølge bandmedlemmene har det vært en unik, men kjølig erfaring.

– Konserten i Tana var nok den kaldeste konserten vi noensinne har holdt. Vi har aldri opplevd å spille i kulde og frostrøyk, jeg antar at det er noe som dere i Norge liker å gjøre, sier en lattermild Klee Benally, som er både gitarist og vokalist i bandet.

Søsteren Jeneda som er vokalist og bassist i bandet, har den siste uka gått rundt i samisk tradisjonelt fottøy - skaller.

– Å, jeg elsker skallene mine, de er så varme. Det viser bare hvordan urfolk fra tidenes morgen har tilpasset seg og funnet løsninger på de utfordringene som moder jord har gitt oss. Jeg er imponert, sier hun.

Fulgt hundene

Blackfire-bandet har turnert i Europa i halvannen måned og har de siste ti dagene fulgt årets Finnmarksløp fra sjekkpunkt til sjekkpunkt. I går kveld avsluttet de turneen i Karasjok.

– Vi har fulgt løpet og i går kveld da vi kom kjørende inn mot Karasjok, kunne vi se hundekjørerne med hodelyktene langt i det fjerne. Og over oss lekte nordlyset, det var fantastisk. Alt har vært fantastisk, sier Jeneda Benelly.

– Kjemper for samene

Den samiske kulturen og historien er også lett gjenkjennelig for Benally-søsknene og underveis på turneen i Sápmi har de blitt overrasket over en kraftfull fellesskapsfølelse med folk.

– Samene har opplevd så mye av det som også vi har opplevd - rasisme, fordommer og marginalisering. Det har vært godt å lære om hva samene har måttet kjempe mot og hva man fremdeles i dag kjemper for, sier Jeneda.

Broren Klee er enig i det.

– Vi har så mye til felles, så mange likheter. Vi vil fra nå av fronte også samiske rettigheter. Vi kjemper for respekt for alle urfolk og kulturer, sier Klee.

Adjágas-fans

– Hva synes dere om å spille sammen med Adjágas-gruppa?

– Det er et av mine favorittgrupper, deres musikk er så kraftfull og man kan føle at musikken deres kommer fra hjertet. Det er universiell musikk, sier Klee Benally.

– Adjágas er etter min mening et av Norges viktigste band, de er så gode og stolte ambassadører for sin kultur og sitt folk. Det er viktig for unge mennesker i dag å ha gode rollemodeller som viser at man kan være både urfolk og moderne mennesker, sier Jeneda.

Korte nyheter

  • Helga Pedersen lea ožžon ođđa njunušbarggu

    Ovddeš Bb-njunuš ja Deanu sátnejođiheaddji, Helga Pedersen, lea ožžon ođđa barggu. Son lea Finnmárkku Boanddaidsearvvi ođđa organisašuvdnahoavda, čállá VG.

    – Boanddaidsearvi lea boanddaid deháleamos sáhkaguoddi. Dán jovkui lea mus miella gullat, dadjá Pedersen Boanddaidsearvvi neahttasiidui.

    Pedersen lei Bargiidbellodaga nubbejođiheaddji 2007-2015, ja guolástus- ja riddoministtar 2005-2009.

    Son lei ruovttugieldda Deanu sátnejođiheaddji gitta dán jagi čakčii.

    Les på norsk

    Helga Pedersen
    Foto: Eilif Aslaksen
  • Helga Pedersen har fått ny toppjobb

    Tidligere Ap-topp og Tana-ordfører, Helga Pedersen, har fått ny jobb. Hun er den nye organisasjonssjefen i Finnmark Bondelag, skriver VG.

    – Bondelaget er bøndenes viktigste talerør. Denne gjengen har jeg lyst til å være med i, sier Pedersen i en artikkel på Bondelagets nettsider.

    Pedersen var nestleder i Arbeiderpartiet fra 2007 til 2015, og fiskeri- og kystminister fra 2005 til 2009.

    Hun var ordfører i hjemkommunen Tana frem til i høst.

    Loga sámegillii

    Helga Pedersen
    Foto: Eilif Aslaksen / NRK
  • Makkár kulturásahusat Norggas barget sámi dáidagiin ja kultuvrrain

    Dál leat unnán dieđut das man olu ja man láhkái Norgga dáidda- ja kulturásahusat barget sámi dáidagiin ja kultuvrrain.

    Okta čilgehusain lea ahte dát ii vel leat suokkardallon. Dáinna háliidit Sámediggi, Sámiráđđi ja Kulturdirektoráhtta dahkat juoidá.

    Danne sáddejuvvo boahtte vahkus riikkaviidosaš iskkadeapmi dáidda- ja kulturásahusaide.

    Geassit nannii duohtavuođa- ja seanadankommišuvdna, ahte dáruiduhttin lea guhká ja duođalaččat čuohcan sámi kultuvrii ja gillii. Dáruiduhttin bistá ain Norggas.

    – Dan mii iskkadeamis gávnnahuvvo šaddá rápportan. Dalle oaidnit mat kulturásahusat barget sámi dáidda- ja kulturovdánbuktimiin dál. Dasa lassin mat kulturásahusat háliidivčče dáinna bargat, muhto eai áibbas dieđe manne ja mat ásahusat eai vel leat dáinna nu olu bargan.

    Dan čilge Kulturdirektoráhta direktevra, Kristin Danielsen (govas).

    Les på norsk

    Kristin Danielsen
    Foto: Kulturrådet