– Er dere overrasket over å se urfolk fra USA på scenen her? Vi er glade for å være i Sápmi og treffe dere. Som urfolk er vi alle dypt knyttet til hverandre, sa Klee Benelly fra scenen da gruppa Blackfire opptrådte i Karasjok i går kveld.
Protestsanger
Blackfire er et navajo-indiansk pønkrockband bestående av søsknene Clayson, Jeneda og Klee Benally fra Arizona, USA. Søsknene er av navajo eller som de fleste selv ønsker å bli betegnet som, diné-folket - den største urfolksnasjonen i Nord-Amerika som teller mer enn 250.000 medlemmer.
Blackfire lager sanger som ofte har sterke politiske undertoner og tematiserer ofte rundt menneskerettigheter, marginalisering av urfolk og sosiale problemer. I 2007 gjestet bandet også verdens største urfolksfestival Riddu Riđđu, som arrangeres i Kåfjord i Nord-Troms.
(Artikkelen fortsetter under bildet)
Navajo-pønkbandet Blackfire har gitt ut flere album og vunnet flere musikkpriser.
Foto: Riddu RiđđuKjølige konserter
har de indianske rockerne i Blackfire opptrådt sammen med den samiske gruppa Adjágas på sjekkpunktene i Alta, Tana, Kirkenes, Varangerbotn og Karasjok. Ifølge bandmedlemmene har det vært en unik, men kjølig erfaring.
– Konserten i Tana var nok den kaldeste konserten vi noensinne har holdt. Vi har aldri opplevd å spille i kulde og frostrøyk, jeg antar at det er noe som dere i Norge liker å gjøre, sier en lattermild Klee Benally, som er både gitarist og vokalist i bandet.
Søsteren Jeneda som er vokalist og bassist i bandet, har den siste uka gått rundt i samisk tradisjonelt fottøy - skaller.
– Å, jeg elsker skallene mine, de er så varme. Det viser bare hvordan urfolk fra tidenes morgen har tilpasset seg og funnet løsninger på de utfordringene som moder jord har gitt oss. Jeg er imponert, sier hun.
Fulgt hundene
Blackfire-bandet har turnert i Europa i halvannen måned og har de siste ti dagene fulgt årets Finnmarksløp fra sjekkpunkt til sjekkpunkt. I går kveld avsluttet de turneen i Karasjok.
– Vi har fulgt løpet og i går kveld da vi kom kjørende inn mot Karasjok, kunne vi se hundekjørerne med hodelyktene langt i det fjerne. Og over oss lekte nordlyset, det var fantastisk. Alt har vært fantastisk, sier Jeneda Benelly.
– Kjemper for samene
Den samiske kulturen og historien er også lett gjenkjennelig for Benally-søsknene og underveis på turneen i Sápmi har de blitt overrasket over en kraftfull fellesskapsfølelse med folk.
– Samene har opplevd så mye av det som også vi har opplevd - rasisme, fordommer og marginalisering. Det har vært godt å lære om hva samene har måttet kjempe mot og hva man fremdeles i dag kjemper for, sier Jeneda.
Broren Klee er enig i det.
– Vi har så mye til felles, så mange likheter. Vi vil fra nå av fronte også samiske rettigheter. Vi kjemper for respekt for alle urfolk og kulturer, sier Klee.
Adjágas-fans
– Hva synes dere om å spille sammen med Adjágas-gruppa?
– Det er et av mine favorittgrupper, deres musikk er så kraftfull og man kan føle at musikken deres kommer fra hjertet. Det er universiell musikk, sier Klee Benally.
– Adjágas er etter min mening et av Norges viktigste band, de er så gode og stolte ambassadører for sin kultur og sitt folk. Det er viktig for unge mennesker i dag å ha gode rollemodeller som viser at man kan være både urfolk og moderne mennesker, sier Jeneda.