NRK Meny
Normal

Synliggjør det samiske en hel uke

Byer, skoler og andre institusjoner bruker en hel uke på å synliggjøre det samiske i forbindelse med feiringen av samenes nasjonaldag. – Det er med på å gjøre samer stolte av sin bakgrunn også resten av året, sier førsteamanuensis Astri Dankertsen.

Sameflagg, samisk flagg

Mange steder i landet markerer samenes nasjonaldag en hel uke.

Foto: Åserud, Lise / SCANPIX

Dankertsen har selv vært med på å arrangere ulike ting i løpet av de fem årene hun har bodd i Bodø. Hun har møtt folk som sier de er samer men ikke vet hvordan de skal uttrykke det.

– Da er jo det å starte en sånn prosess som å gå på en samisk konsert en måte å være stolt over sin bakgrunn på.

Mangfold skaper kreativitet

Astri Dankertsen er selv same, har doktorgrad i sosiologi og har forsket på artikulasjon i

Astri Dankertsen

Astri Dankertsen mener nasjonaldagen er viktig for identitetsbygging.

Foto: Privat

en samisk avkoloniseringsprosess. Til daglig jobber hun på universitetet i Nordland. Hun sier Bodø har blitt en positiv kommune når det gjelder å synliggjøre det samiske. En samarbeidsavtale med Sametinget er ute på høring , og vil sansynligvis bli behandlet i mai. Man har fått et bachelorprogram i lulesamisk ved universitetet, og det bor en god del samer i byen, fra ulike områder og med ulik bakgrunn.

– Dette skaper kreativitet. Man blir kjent med andre samer, fra andre områder, og det blir et samisk felleskap i en byhverdag.

Samenes nasjonaldag i Tromsø

Her fra fjorårets feiring i Tromsø.

Foto: Sigve Nedredal / Frilans

Konserter, kurs og teater

Årets program i Bodø er preget av kurs, foredrag, konserter og arrangement for barn. Astri Dankertsen sier at det preger bybildet, og at det også er mange som ikke selv er samer som møter opp. I tillegg til å skape en stolhet, er uka med på å bryte stereotypier

– Det gjør det samiske til noe mer enn noe eksotisk, fremmed og fjernt. Det er en kultur som er bærekraftig og har en plass i bylivet. Folk gleder seg til uka, og vi feirer den samiske tilstedeværelsen i byen.

Det er mange andre byer og institusjoner som har samiske uke i forbindelse med samenes nasjonaldag. Det har også blitt vanlig at barnehager og skoler har tema-uke om samer og samisk kultur.