NRK Meny
Normal

Nasjonal urfolksdag, Kanada

Et first nation pow wow er et fargerikt stevne hvor stammer møtes til kapplek innenfor dans, sang og/eller tromming. I forbindelse med nasjonal urfolksdag (National Aboriginal Day), 21. juni, ble det avholdt et pow wow i Winnipeg, Manitoba, Kanada. NRK Sápmi var til stede.

Hovedattraksjonen denne dagen er dansekonkurransene som er inndelt i årsklasser, kjønn og stilarter og det er fra dem bildegalleriet er satt sammen.

I samme anledning ble det i Winnipeg avholdt en rekke andre arrangementer, kunstutstillinger, folkekulturdager, konserter, konferanser og protester.

Winnipeg er en by med en befolkning på størrelse med Oslo kommune, men byen strekker seg utover prærien. Den er strengt geometrisk oppbygd, kun avbrutt av naturlige formasjoner som Red river. Fra luften kan man se veier som strekker seg snorrett til horisonten, og gårder som et rutenett.

Prærien i Manitoba fra luften

Prærien i Manitoba sett fra luften.

Foto: Paul K Egell-Johnsen / NRK

Bybildet er preget av en håndfull skyskrapere i sentrum som ligger spredt med mye plass i mellom, og store flate strukturer. Arkitektonisk er byen lite spennende. Til gjengjeld er innbyggerne varme og imøtekommende. Du blir møtt med et "How are you today?", "Please" og "Thank you" i butikken, i heisen og overalt hvor du omgås fremmede.

Winnipeg folkebibliotek

Winnipeg folkebibliotek

Foto: Paul K Egell-Johnsenr / NRK

Andre ting å se i Winnipeg er Winnipeg kunstgalleri (The WAG), Winnipeg folkebibliotek (The Millenium library) og i september åpner også Winnipeg internasjonale museum for menneskerettigheter.

Winnipegs internasjonale museum for menneskerettigheter

Winnipeg internasjonale museum for menneskerettigheter

Foto: Paul K Egell-Johnsen / NRK

For barnefamilier er det The Ex, en fornøyelsespark, Barnas museum, og noen parker hvor man kan sette seg ned i skyggen og nyte dagen.

Det finnes en rekke restauranter, barer, utesteder og casinoer i Winnipeg. Til foreldrenes store skrekk kan man noen steder til under 10 kanadiske dollar kjøpe barnemåltid med ubegrenset drikke og dessert. Prisen på et måltid for voksne koster fort 30 kanadiske dollar inklusive drikke.

Urfolkene i Kanada er oppdelt i flere hovedgrupper: first nations, méstitter og inuitter. First nations er så inndelt i tilsammen 630 forskjellige stammer, slik som Cree og Mohawk.

Urfolk i Kanada opplever ressurskonflikter med nasjonalstaten og store konsern som ønsker å utnytte mineral- og oljeressursene på samme måte som andre urfolk rundt om i verden. Dessverre er det et unikt problem som urfolkene i Kanada opplever, og det er drap av kvinner. Deres kvinner figurer skyhøyt på drapsstatistikkene med 14% av alle drepte, mens de utgjør kun 4,3% av befolkningen i Kanada. Siden 1980 har 1181 urfolkskvinner forsvunnet eller blitt drept i Kandada.

I forbindelse med pow wowet red en samling urfolksledere gjennom Winnipegs gater i protest mot disse forsvinningene og det ble utdelt sløyfer som man kan bære for å vise at man bryr seg om det som skjer.

Pow wow i Winnipeg

Stammeledere red igjennom Winnipeg for å protestere mot at urfolkskvinner forsvinner og at lite blir gjort for å finne dem.

Foto: Paul K Egell-Johnsen / NRK

Tidligere statsminister i Kanada, Paul Martin, kaller forsvinningene en nasjonal tragedie. Han uttrykte sin store medfølelse til familiene til de forsvunnede og forståelse for behovene til Kanadas urbefolkning i et hovedinnlegg han holdt for en konferanse med urfolksjournalister torsdag 19. juni.