NRK Meny
Normal

NASA og Samisk høgskole samarbeider

Sammen skal de ved hjelp av satellitter finne områder med dårlig beitegrunnlag, for å på den måten hjelpe reindrifta.

Satelitten GOCE

NASA skal sammen med Samisk høgskole finne en algoritme for å oppdage dårlig beite. Satellitten skal være et nytt verktøy i forbindelse med klimaendringene. (Illustrasjonsbilde.)

Foto: -AOES MEDIALAB / AFP

Samisk høgskoles prorektor og førsteamanuensis Inger Marie Gaup Eira er med i NASAs forskningsgruppe som skal finne ut hvordan satellitter skal påvise dårlig beitegrunnlag, melder Samisk høgskole.

Det er den amerikanske føderale etaten for romfart, NASA, som er initiativtaker for forskningsprosjektet.

Forskere fra USA, Canada og Norge

Fra NASA jobber følgende forskere med prosjektet: Ludovic Brucker (NASA GSFC / USRA GESTAR), Joe Munchak (NASA GSFC / Uni. of Maryland) og Nancy Maynard (NASA GSFC / Uni. of Miami).

I tillegg er forskerne Alexandre Langlois og Caroline Dolant fra University of Sherbrooke i Canada med i forskningsgruppa.

I tillegg til prorektoren er også Anders Oskal (ICR) og Svein D. Mathiesen (UArctic EALÁT ICR) med på forskningen.

Klimaendringsverktøy

NASA har kalt prosjektet: «Satellite Rain-On-Snow Detection: A New Climate Change Product» – «Regn og snø oppdager satellitt: Et nytt verktøy i forbindelse med klimaendringene». Resultatet av prosjektet skal være å finne en satellitt algoritme som benytter seg at utstyr for å finne når og hvor det blir dårlig beite, og er dermed til nytte for reindrifta.