Når uhellet er ute er hjelpen to timer unna

Her ferdes folk på sjøen døgnet rundt. Nærmeste redningsskøyte holder til hele 60 nautiske mil lenger nord.

Redningsskøyta

Det er lang reisetid til Tysfjord for redningsskøyta «Sundt Flyer».

Foto: Linda Bjørgan / NRK

Tysfjord i Nordland har tradisjonelt vært en plass hvor folk bruker mye av fritiden på sjøen. I det siste har det dukket opp flere oppdrettsanlegg rundt omkring i fjorden, noe som betyr at mange bruker også store deler av arbeidstiden sin ombord i en båt.

Det er oppdrettsanlegget i Musken, eid av Ellingsen Seafood AS, som har arbeidsplasser som ligger lengst unna nærmeste redningsskøyte.

Lakseoppdrett i Musken i Tysfjord
Foto: Harriet Aira / NRK
Line Ellingsen leder Ellingsen Seafood på Skrova.

Administrerende direktør i Ellingsen Seafood AS, Line Ellingsen.

Foto: Knut Eirik Olsen / NRK

– Det vil alltid være ønskelig at hjelp er så nært som mulig. Når uhellet er ute, vil all ventetid oppleves som for lenge, skriver administrerende direktør i Ellingsen Seafood AS, Line Ellingsen i en e-post til NRK.

Stor aktivitet på fjorden

Her er eneste plass i hele Norge hvor du er avhengig av å ta ferge når du kjører E6. I tillegg er det her en rutegående hurtigbåt som blant annet går til veiløse bygder. Mange fritidsboliger og hytter ligger slik til, at båt er eneste mulige fremkomstmiddel. Nærmeste redningsskøyte holder til i Svolvær i Lofoten.

Asbjørn Inge Thomassen

– Tradisjonelt sett er det mer bruk for oss i Lofoten enn i Tysfjord. Men vi har en og annen tur innover dit også, sier Asbjørn Inge Thomassen.

Foto: Redningsselskapet

– Det går cirka to timer fra Svolvær til Musken. Det er rundt 60 nautiske mil dit, sier Asbjørn Inge Thomassen, skipper på redningsskøyta «Sundt Flyer».

Vanskelig kommunikasjon

Det er dårlig mobil- og VHF-dekning i området, noe som gjør det vanskelig å varsle eventuelle uhell. I de innerste delene av fjorden er den stedvis helt fraværende. Dette er et usikkerhetsmoment for oppdrettsnæringen.

– Det beste myndighetene kan gjøre, er å sikre best mulig mobildekning slik at man faktisk kan kommunisere med hverandre (nabo-anlegg) samt hjelpesentralen dersom uhellet skulle være ute, skriver Ellingsen i e-posten.

Tysfjord er en av Norges største oppdrettsfjorder med totalt ni lokaliteter. I tillegg er to nye lokaliteter under planlegging. Totalt er det nærmere 60 arbeidsplasser knyttet til fjorden. Thomassen håper at man kan hjelpe hverandre om uhellet er ute.

– For oss er det selvfølgelig et stykke å gå. I en nødsituasjon vil de nærmeste båtene trå til uansett.

Laster kart, vennligst vent...