Hopp til innhold

Naken for kunsten

De som møtte opp på åpning av utstillingen "Ikte, odne, ihttin" fredag kveld på Sámi Vuorka-Dávvirat i Karasjok fikk oppleve en meget spesiell performance.

Daban Da tok kontakt med publikum i sin performance.
Foto: Wenche Marie Hætta / NRK

VIDEO: Se åpningsperformance med Daban Da

Daban Da åpner utstillinga "Ikte, odne, ihttin" i Karasjok
Foto: Wenche Marie Hætta / NRK

Performance-gruppa Daban Da bestående av kunstnerne Asbjørn Forsøget og Gjert Rognli overrasket de fremmøtte med en forestilling uten ord og taler. I stedet fikk publikum se en naken og hvitmalt Gjert Rognli bli vekket til live og så til slutt bli malt med blod av en hvitmalt Asbjørn Forsøget.

Verket "Ikte, odne, ihttin" som utstillinga er oppkalt etter
Foto: Wenche Marie Hætta / NRK

"Ikte, odne, ihttin" er en utstilling som viser frem kunstverk og kunsthåndverk laget av omlag 30 samiske kunstnere. Alt som står utstilt på Sámi Vuorka-Dávvirat nå, er kjøpt inn av Sametingets innkjøpskomité i perioden 2005 til 2007.

Del av fremtidig samling i nasjonalgalleri

Deler av utstillinga "Ikte, odne, ihttin"
Foto: Wenche Marie Hætta / NRK

Sametinget har opprettet en egen komité bestående av et fast medlem, nemlig konservatoren på Sámi Vuorka-Dávvirat og deretter to medlemmer fra kunstnerorganisasjonene. De to kunstnerne sitter i komitéen i to år.

Verk av Josef Halse
Foto: Wenche Marie Hætta / NRK

Meningen bak innkjøpsordningen er at alle innkjøpte verk skal vises frem i en permanent utstilling i et fremtidig samisk nasjonalgalleri. Hittil er over 800 verk kjøpt inn, selv om nasjonalgalleriet fortsatt kun er på planleggingsstadiet.

Formann i innkjøpskomitéen Asbjørn Forsøget synes det er synd at kunsten så langt blir kjøpt inn, vist offentlig i en kort periode, for så så stues vekk i magasinet ved Sámi Vuorka-Dávvirat i Karasjok. Forsøget frykter at den samiske kunsten på denne måten blir glemt. Derfor er drømmen om et eget Samisk kunstmuseum noe de samiske kunstnerne ikke vil gi slipp på. Selv etter at 30 års arbeid ennå ikke har ført til at planene er konkrete.

Korte nyheter