Konvensjonsforslag leveres regjeringene

Den samiske arbeidsgruppen for norsk-svensk reinbeitekonvensjon leverer sitt forslag til de ansvarlige statsrådene i Oslo i dag.

Møte om reinbeitekonvensjon

I september 2012 møttes Landbruksminister Trygve Slagsvold Vedum, Sametingsråd Ellinor Marita Jåma, Sametingspresident Egil Olli og Landsbygd minister Eskil Erlandsson i Stockholm.

Foto: Mette Ballovara

Det har gått 1 1/2 år siden den norsk-svenske arbeidsgruppen ble etablert,

Siden da har samene i Norge og Sverige fått nye Sameting. I Norge er også regjeringen og landbruksministeren skiftet ut.

Har tro på signering

Ellinor Marita Jåma (Åarjel-Saemiej Gïelh), som ble valgt inn på det norske Sametinget også sist høst, har ledet det samisk arbeidet.

Hun mener at utfordringene som gjenstår før avtalen kan undertegnes, er mulige å løse.

– Nå er det opp til regjeringene å få fullført dette konvensjonsarbeidet og Sametingene har et ansvar for å se til at det etterhvert lages samarbeidsavtaler mellom de forskjellige reinbeitedistriktene i Norge og samebyene i Sverige, slik arbeidsgruppen foreslår, sier Jåma til Sameradioen.se .

Lokale avtaler

Det er Landbruksminister Sylvi Listhaug (Frp) og Landsbygdsminister Eskil Erlandsson (C) som på vegne av regjeringene mottar konvensjonsforslaget fra arbeidsgruppen fredag ettermiddag på Landbruksdepartementet i Oslo.

Forslaget har fått varierende mottakelse fra samiske miljøer i Norge og Sverige.

Det som likevel har fått blant annet sametingene til å støtte opp om forslaget er at de legger opp til lokale forhandlinger mellom de berørte reindriftsutøverne.

Korte nyheter

 • Fint høstvær i vente

  Fra søndag stiger temperaturen og til uka er det varslet sol og nydelig høstvær i hele fylket. Ifølge Meteorologisk institutt er det ventet opp mot 15 grader enkelte steder.

  Vær, Meteorologene
  Foto: SKJERMDUMP
 • URBI: Thea forener samisk og kvensk

  Thea Thomassen fra Alta, kjent fra NRK Sápmis serie «URBI - Bare gjør det!» arbeider med et album der hun forener samisk og kvensk språk i musikken.

  – Nå er det min tur til å vise frem kulturen som har vært borte, sier hun.

  URBI - Bare gjør det! kan du se på NRK TV.

 • Gifter seg stadig i krematorium

  I 2018 besluttet Tromsø kommune å bytte navn fra Tromsø krematorium til et livssynnøytralt seremonihus med det samiske navnet "Sállir". Likevel står det fremdeles «Tromsø krematorium» på skiltet i oppkjørselen. Nå krever Human-Etisk Forbund at noe blir gjort, skriver iTromsø.

  Selv om husets funksjon er endret, er skiltet stadig det samme, som medfører at ektepar må gifte seg i "et krematorium".

  Krematorium
  Foto: Erling Bjørklund / NRK