Hopp til innhold

Nærmere 20 personer anmeldt for samehets etter hundedrap

– Det har vært helt grusomt å se all hetsen, sier leder Ellinor Marita Jåma i Norske Reindriftsamers Landsforbund (NRL) som har levert anmeldelsene.

Ved to steiner nært Jotka fjellstue ble hunden Kiira funnet skutt

FUNNET SKUTT: Under disse to steinene ligger hunden Kiira etter å ha blitt skutt og drept.

Foto: Ismael Forsblom / Privat

Etter at hunden Kiira ble bortført, skutt og drept på jakt for drøye halvannen uke siden, har sosiale medier kokt over med samehets.

«Ei kule i panna burde holdt for sånne utskudd av noen dyremishandlere. Sånne folk kan fort gjøre det samme mot mennesker også».

Det er blant kommentarene som har blitt publisert på Facebook. Dette er også blant kommentarene som NRL nå har anmeldt.

– Jeg er veldig sjokkert over hva folk får seg til å skrive, sier Jåma i NRL.

Skjermdumper fra Facebook. Fra saken om hunden Kiira som ble skutt.

FLORERER: Slike kommentarer har møtt personer i kommentarfelt knyttet til Kiira-saken. Dette er kun en illustrasjon på kommentarer i saken, det er ikke sikkert disse er blant anmeldelsene til NRL.

Foto: Skjermdump

De har levert tre direkte anmeldelser til Finnmark politidistrikt. Samtidig har de også ettersendt en rekke skjermdumper med navngitte personer til politiet, forteller Jåma til NRK. Den siste anmeldelsen skal inneholde 10-15 navngitte personer, oppgir Jåma.

Tidligere har én person blitt dømt for hatefulle ytringer mot samer på sosiale medier, dette skjedde tilbake i 2019.

Det var iTromsø som omtalte NRLs anmeldelser først.

NRK har vært i kontakt med Finnmark politidistrikt og Troms politidistrikt. Anmeldelsen er foreløpig ikke registrert hos noen av politidistriktene. De opplyser til NRK at det kan gå en dag eller to før den er registrert i politiets systemer.

– Jeg mener det er så alvorlig at det ikke finnes noen unnskyldninger på å forklare hvorfor man har ordlagt seg på den måten som er gjort her, sier Jåma.

Ellinor Marita Jåma

SKREMT: Ellinor Marita Jåma (NRL) sier hun aldri har opplevd en slik hets mot samer tidligere.

Foto: Mattis S. Wilhelmsen / NRK

Mediene har ansvar, mener Jåma

Overfor iTromsø er også Jåma klar i sin kritikk mot mediene. Hun mener at mediene i større grad burde stengt kommentarfeltene som rant over med samehets.

– Det har vært skikkelig tøft å være vitne til dette, jeg er rystet. Jeg hadde aldri trodd at jeg skulle få oppleve dette, sier Jåma til NRK.

Generalsekretær i Norsk Redaktørforening, Arne Jensen, forteller til avisen at han ikke kjenner saken godt nok for å kommentere enkeltinnlegg.

Arne Jensen

PROBLEMATISK: Det mener Arne Jensen, generalsekretær i Norsk Redaktørforening, på generelt grunnlag om hvordan man skal håndtere hetsen på sosiale medier.

Foto: Gorm Kallestad / NPK

På generelt grunnlag sier han til avisen at innholdet i hetsende kommentarer kan være problematisk både juridisk og etisk.

– Så er spørsmålet om hvem som er ansvarlige. Det er det de som skriver kommentaren som er. Der er også Facebook, mediene og de som har muligheten til å redigere kommentarfeltet, sier Jensen til iTromsø.

Har kalt all hetsen for skremmende

Hunden Kiira ble skutt etter harejakt nær Jotka, utenfor Alta i Finnmark. En person er blitt anmeldt for å ha skutt hunden.

Den finske støveren Kiira som ble drept nær Jotka

SKUTT: Hunden Kiira var en finsk støver og jakthund.

Foto: Ismael Forsblom / Privat

Vedkommende har uttalt at de måtte ta nødparagrafen i bruk siden de mente hunden jaget reinflokken. Reineieren har fått Trond P. Biti oppnevnt som forsvarer av Tingretten.

Hundeeier Ismael Forsblom har ved flere anledninger nektet for at hunden jaget reinflokken.

Familien Forsblom er i sorg etter å ha mistet jakthunden Kiira. De har ingen forståelse for at reineieren måtte skyte familiens kjæledegge.

I SORG: Familien Forsblom er i sorg etter å ha mistet jakthunden Kiira. De har ingen forståelse for at reineieren måtte skyte familiens kjæledegge.

Foto: Andrè Bendixen / NRK

Hundeeierens svigerfar, Hans Johan Aslaksen, har til NRK også uttalt at samehetsen som oppsto i etterkant av saken har vært skremmende.

– Jeg synes at det er helt skrekkelig og skammelig at folk ikke kan besinne seg, sa Aslaksen til NRK.

Ønsker å sette i gang kampanje

Samehets er ikke noe nytt, men omfanget av hetsen har vært større og mer omfattende enn tidligere, mener Jåma.

De ønsker nå å sette i gang en holdningskampanje for å stoppe disse holdningene mot samer.

– Vi er nødt til å rette oppmerksomheten mot dette på et annet nivå nå, sier Jåma.

Hun forteller at NRL nå jobber med flere prosjekter på kort og lang sikt.

En kampanje som tidligere har rullert på sosiale medier er #doarváidál-kampanjen. Her har personer blant annet kunne valgt profilbilder med emneknaggen. Oversatt til norsk betyr emneknaggen «nok nå».

#doarváidál

#DOARVÁIDÁL: Slik så deler av kampanjen ut som ble igangsatt i starten av 2021.

Foto: Skjermbilde

Bakgrunnen for denne kampanjen var årevis med episoder av åpenlys rasisme mot samer i det offentlige rom, har en av initiativtakerne Runar Myrnes Balto uttalt til den uavhengige stiftelsen Antirasistisk Senter.

NRK-saken om Anne-Marie Dorph var del av bakgrunnen til at kampanjen ble satt i gang. Hun fikk beskjed om å ikke snakke samisk på bussen og ikke hørte til noen steder.

Korte nyheter

 • Bergstø ønsker å bli ny SV-leder

  SVs nestleder Kirsti Bergstø stiller til valg som ny partileder.

  SV-leder Audun Lysbakken varslet i høst at han ikke tar gjenvalg som partileder. Siden den gang har 41 år gamle Bergstø vært blant favorittene til å ta over.

  – Etter mange oppfordringer fra folk over hele landet, og etter en grundig vurdering, har jeg bestemt meg for å stille meg til disposisjon som lederkandidat, sier Bergstø til NRK.

 • Ådå stivrrasebrulasj Árranij

  Sámedigge l ådå stivrrasebrulattjav Árran julevsáme guovdátjij Hábmerin Nordlándan nammadam. Sámediggeráde nammadij tjåhkanimen javllamáno 6. biejve Inga-Lill Sundsetav stivrrasebrulattjaj Árrana vuododusáj.

  Vuododusán la vihtta stivrrasebrulattja. Da gudi stivrrasebrulattjajt stivrraj nammadi li Sámedigge, Hábmera suohkan, Nordlánda fylkkasuohkan, bájkálasj sáme organisasjåvnå ja Árrana bargge.

  – Ávon lav gå Sundset joarkká jådedittjat dáv guovdásj sáme dåjmadagáv, javllá Sámediggepresidænnta Silje Karine Muotka avijssaj Ávvirij.

  Inga-Lill Sundset
  Foto: Privat
 • Conifa lágida Conifa Cup

  Riikakeahtes spábbačiekčanlihttu Conifa geahččala fas lágidit Conifa Cup boahtte geasi Davvi-Kyprosis, dieđiha SVT Sápmi. Čiekčamat leat guokte vuosttas vahku geassemánus, muitala FA Sápmi Håkan Kuorak.