NRK Meny
Normal

Nå skal villfanget torsk lagres levende

Fiskeprodusent vil lagre levende, villfanget torsk for å sikre seg tilgang til råvarer året rundt. Nå har de fått tillatelse til å gjennomføre planene.

torsk

Illustrasjonsfoto.

Foto: Joachim S. Müller / Flickr.com

– Tanken er å fôre opp villfanget torsk for å sikre kvalitetsriktig råstofftilgang året rundt, sier Sigurd Rydland, daglig leder i Tysfjord Marine Farm AS i Tysfjord.

Bakgrunnen er at søsterbedriften Taste of North AS, som driver med sjømatproduksjon, sliter med å få tak i nok råstoff.

– Vi har hatt en kraftig nedgang de siste årene i råstofftilgangen. Det har faktisk vært en nedgang på 80 prosent de siste ti årene, anslår Rydland.

Løser utfordringer

I forrige uke fikk Tysfjord Marine Farm AS i Tysfjord tillatelse til produksjon av inntil 1560 tonn MTB villfanget torsk. Det vil si at selskapet kan ha inntil 1560 tonn torsk lagrende i sjøen, og tillatelsen er midlertidig ut året 2020.

– Det gir oss en fleksibilitet til å produsere fisk i den størrelsen vi ønsker, og selge på riktig tid i forhold til at prisen endrer seg gjennom året.

Sigurd Rydland, daglig leder for Taste of North

Sigurd Rydland driver fra før bedriften Taste of North AS, som produserer sjømat. Blant annet tørrfisk og lutefisk.

Foto: Kjell Mikalsen / NRK

Ikke vanlig oppdrett

Sigurd Rydland mener at denne typen produksjon skiller seg fra vanlig oppdrett.

– Det er stor forskjell. For det første bruker vi et materiale fra naturen. Dersom det rømmer fisk som er vill i utgangspunktet så vil ikke det få noen miljøkonsekvenser eller andre konsekvenser, foruten om oss selv som taper penger på det.

– Og vi skal fore den med naturlig føde. Det vil si sild, sildavskjær og lodde.

Lokalsamfunnet vinner

Og det er lokalsamfunnet som vil gå ut som en vinner, mener Rydland.

– Man skal være forsiktig med å anslå hvor mange arbeidsplasser dette vil gi, men det blir veldig mange arbeidsplasser. Det krever i alle fall tre stillinger på havet og sannsynligvis 10-15 stillinger på land når vi er fullt utbygd.