NRK Meny
Normal

Nå skal han prøve å få til et ja til gruve

Det svenske gruveselskapet Arctic Gold har fått en ny styreformann, og nå skal han prøve å få til gruvedrift i kommunen hvor de har sagt nei flere ganger.

Styreformann Claes Levin i Arctic Gold

Claes Levin er ny styreformann i Arctic Gold, med ansvar for å få til drift i Biedjovággi.

Foto: Kjell Are Guttorm / NRK

NRK Sápmi møter direktør Tord Cederlund og styreformann Claes Levin, like etter at de har hatt møte med kommuneledelsen i Kautokeino.

- Vi ønsker ikke å gå inn på hvordan vi kommer til å jobbe frem mot høstens valg, men du kan snakke mer med vår nye styreformann om hvorfor vi er her, sier direktør Tord Cederlund.

Claes Levin har ikke tidligere vært i Kautokeino, men var søndag oppe i Biedjovággi, hvor det svenske gruveselskapet ønsker å starte opp med drift.

– Går ikke inn på strategier

Både Tord Cederlund og aksjeeier Roy Karlsen, som er fra Kautokeino, sier at de ikke ønsker å fortelle hvordan de kommer til å jobbe frem mot valget i høst, men Cederlund har tidligere uttalt at det nye kommunestyret i Kautokeino må påvirkes, om de skal kunne få et ja til å starte med planprogrammet som er lagt frem.

Arctic Gold planlegger

Her planlegger ledelsen i gruveselskapet Arctic Gold strategien for å få ja til gruve i Kautokeino.

Foto: Kjell Are Guttorm / NRK

- Vi ønsker å samarbeide med lokalbefolkningen i kommunen og kommuneledelsen, men det største ønsket er å kunne komme i gang med gruvedrift i Biedjovággi, sier styreformann Claes Levin.

Trenger arbeidsplasser

Varaordfører Hans Isak Olsen var en av dem som mandag møtte ledelsen i Arctic Gold, men sier møtet bare var for å treffe den nye styreformannen og resten av ledelsen, som er på besøk i Kautokeino.

Ordførerkandidat Johan Vasara (Ap), var ikke kjent med at folk fra gruveselskapet er i kommunen, men mener det er naturlig at dette selskapet som andre, forhører seg om muligheter for å starte opp i Kautokeino.

- Om gruveselskapet starter opp vil det gi arbeidsplasser i kommunen, men kommunen bør sitte igjen med mye mer om vi skal gå inn for slik drift, sier Vasara.

Undersøke muligheter

Arctic Gold vil nå undersøke grundig fremover hvilke muligheter de har i Kautokeino, og skal jobbe med en analyse om man kan gå videre med prosjektet.

- Denne analysen er jo å kartlegge om hva kommunepolitikerne ønsker fremover, men vi vil avvente og bygger opp litt relasjoner med kommunen og folket her nå, sier Levin.

Claes Levin understreker at de vil samarbeide med alle parter fremover, selv om de har fått nei til dette flere ganger.