NRK Meny
Normal

Nå øker faren for snøskred

Sol og varme gir ikke bare fine forhold på fjellet.

Snøskred i Trysilfjellet
Foto: Dag Nordli/Skipatruljen

Sol og varme gjør at snøskredfaren har økt i store deler av Troms og Vest-Finnmark.

Etter en periode med stabilt lav snøskredfare har skredvarslingen Varsom.no nå oppgradert snøskredfaren i Tromsø, Lyngen, Kåfjord og Alta til faregrad 3-betydelig. Årsaken er at plussgrader og fuktig nedbør har gjort snøen ustabil.

Går av seg selv

– Det er mye vann i snøen nå. Da blir den tung. Fra før har vi en lagdeling, og det øker faren for naturlig utløste skred, sier Solveig Kosberg i varsom.no.

Fuktigheten gir dårligere binding mellom lagene i snøen, og gjør at snøen lettere glir ut.

– Snøen tråkkes lett ut i bratte heng, tidvis vanskelig å traversere på feller da underlaget sklir unna, melder en observatør fra Tromsø på regobs.

Kosberg sier det kan være store forskjeller på fjellsider i skyggen og de som varmes opp av sola.

Kan bli bedre tirsdag

Her er vurderingen fra varsom.no:

"Snødekket inneholder mye vann opp til ca 600 moh på grunn av milde temperaturer, ingen nattefrost og noe regn de siste dagene. Skredfaren for mandag vurderes til faregrad 3-betydelig. Skredene forventes ikke å bli store, men utbredelsen av skredaktivteten forventes å tilsvare faregrad 3. Mye terreng vil være utsatt da den meldte høye temperaturen og solinnstrålingen vil svekke bindingene i snødekket i alle himmelretninger, både i den våte snøpakken under 600 moh og i nysnøen som har kommet de siste dagene. Særlig utsatte områder vil være der snødekket ikke har vært gjennom en smelteprosess (enten ved regn eller sol) tidligere. Dette vil typisk være skyggesider høyt til fjells".

For tirsdag er det håp om litt lavere skredfare.

- Det er mulighet for litt kaldere vær, sier Kosberg til Nordlys.

Nytt varsel for tirsdag publiseres tirsdag klokken 16.00.