Nå kommer kanskje den første stormen med samisk navn

Ekstremvær har til nå bare hatt norske navn. – Jeg vil ha samiske, sier Ánna-Emilie Vadnem. Nå kan det være at ønsket hennes går i oppfyllelse.

Anna-Emilie Vadnem storm

Ánna-Emilie Vadnem ønsker at fremtidige ekstremvær kan ha samiske navn.

Foto: Lars Erik Skjærseth/Sander Andersen / NRK

Narve, Oda, Ask, Berit. Ekstremvær har til nå bare hatt norske navn. Det er på tide at ekstremvær får samiske navn, mener Ánna-Emilie Vadnem.

Anna-Emilie Vadnem

– Jeg er same, og jeg vil vise det, sier Ánna-Emilie Vadnem.

Foto: Rudi Andre Vadnem / Privat

– Stormer får jo bare norske navn. Det er jo litt dårlig gjort. Norge er jo et land med både samer og nordmenn, så jeg syns stormene også kan ha samiske navn.

Meteorologisk Institutt har nylig startet en ny navnekampanje. Tidligere har meteorologene laget navn selv - nå åpner de for innspill fra publikum.

Nå kan du gi navn til fremtidens ekstremvær

Bård Fjukstad

– Det finnes mange samiske navn å velge mellom, sier Bård Fjukstad.

Foto: Kamilla Pedersen

– I forbindelse med at Meteorologisk Institutt fyller 150 år, så går vi ut å prøver å skape litt forståelse rundt disse ekstremværvarslene. Vi har sett at det er spørsmål rundt navngivningen rundt omkring. Vi prøver det slik, at folk kan få foreslå navn til ekstremværene som kommer, sier varslingsdirektør ved Meterologisk institutt Bård Fjukstad.

Å bruke samiske navn er fullt mulig, fortsetter Fjukstad.

– Samiske navn er absolutt noe vi vil ha med.

Problematisk med samiske tegn

Ánna-Emilie Vadnem, som i ettertid har endret fornavnet med den samiske lang-Á'en, ser helst at navn med samiske tegn også kan være med.

– Jeg hadde lyst å bruke den samiske Á'en, slik at det uttales rett på samisk. For meg er det viktig å bruke samiske tegn, fordi samisk er et språk som kanskje er på tur å dø ut. Det er veldig trist. Jeg føler det er viktig å fremheve det samiske i det norske.

Men det ser ut til at Vadnem ikke får ønsket sitt oppfylt. Navn med spesialtegn kommer ikke med.

– Det vil være problematisk for oss. Det så vi med de norske spesialtegnene æ, ø og å. Derfor må vi bruke samiske navn som ikke har spesialtegn. Alle meldingene deler vi med andre nasjoner, så vi prøver å bruke et standard tegnsett, så det ikke blir misforstått. Så de særsamiske tegnene er noe vi prøver å unngå, sier Bård Fjukstad.

Alle kan sende inn navneforslag. Ánna-Emilie Vadnem ser fram til det første ekstremværet med samisk navn. Hun har allerede et forslag til hva ekstremværet skal hete.

– Det blir så kult. Den kunne jo hete stormen Nijlas, for eksempel.