Nå kan du forhåndsstemme

For mange sametingsvelgere er dette den eneste måten å stemme på.

Manntallskampanje om sametingsvalget

Denne illustrasjonen brukte Sametinget i forbindelse med manntallskampanjen tidligere i år.

Foto: Sametinget

I kommuner med færre enn 30 personer i Sametingets valgmanntall blir det kun anledning å stemme mellom mandag 10. august og fredag 11. september.

– Manntallet fra 2005 er lagt til grunn. Det er gjort for at kommunene i god tid skal kunne informere om forhåndsvalget, sier rådgiver Liss-Ellen Ramstad i Sametinget.

239 kommuner

Manntallsførte samer i 239 av landets 433 kommuner må dermed huske på at de ikke kan stemme på selve valgdagen. Siste mulighet er altså fredag 11. september.

Stemmene fra disse kommunene utgjorde bare en liten del av de totalt stemmeberettigede i 2005: 1.427 av 12.538 personer.

I 147 kommuner var ingen personer oppført i valgmanntallet i 2005.

LES OGSÅ: Resultatet klart valgnatta

47 kommuner hadde flere enn 30 manntallsførte, og i disse kommunene var det 11.111 personer i manntallet. I disse kommunene blir det både anledning å forhåndsstemme og stemme på selve valgdagen.

Kan stemme over hele landet

Er du på reise i Norge i perioden 10. august og 11. september, kan du stemme i hvilken som helst kommune.

– Du kan stemme i en annen kommune enn der du bor eller er manntallført. Dersom du stemmer utenfor kretsen du er registrert som bosatt i, vil du få utdelt en blå, blank stemmeseddel. Du må da skrive på hvilke parti/gruppe du vil stemme på. Du kan også benytte medbrakt stemmeseddel fra egen krets, skriver Sametinget på sin nettside (ekstern lenke).

LES OGSÅ: Et helt nytt valg