Hopp til innhold

Verdensrekorden er slått

I dag kl. 13 startet Morten Blien sitt omdiskuterte verdensrekordforsøk. Kl 1630 passerte han forrige rekord, men nå skal skuteren ha stoppet midt i elva.

Morten Blien starter verdensforsøket

Her kjører Morten Blien på Tanaelva ved Karasjok.

Etter 212 kilometer skal skuteren til Blien ha stoppet opp.

Målet å slå gjeldende verdensrekord på 18 mil i langkjøring med snøskuter på åpent vann er dermed likevel slått.

Det gjenstår å se om rekorden blir godkjent, siden Blien ikke kom kjørende i land.

Forsøket foregikk på Tanaelva i Finnmark.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Morten Blien står midt i elva med snøskuteren

Her står Morten Blien midt i elva etter at skuteren stoppet opp etter 212 km. Leif Viklund har sendt inn bildet til NRK Sápmi.

Foto: Leif Viklund

Først avslått

Morten Bliens hjemkommune Tana avslo i utgangspunktet hans søknad om å få gjennomføre forsøket, men endret mening da Karasjok kommune ønsket Blien velkommen på elva.

Morten Blien startet forsøket kl. 13, vi oppdaterer straks artikkelen med video!

Rett før Blien startet forsøket sitt, fortalte han til NRK at han gjør dette for å sette Karasjok og Tana på kartet.

– Vi får jo mye oppmerksomhet, men på grunn av laksen. Det er mye klaging på grunn av dårlig laksefiske, så vi vil rette oppmerksomheten hitover av andre årsaker.

Morten Blien forbereder seg til start før verdensrekordforsøket

Morten Blien sier han følger dispensasjonen han har fått fra de to kommunene. Reporter: Dan Robert Larsen, Foto: Frode Grønmo

Blien understreker at de tar vare på elva, selv om han bruker elva på andre måter enn de fleste andre.

– Vi har lagt fokus på smittsomheten. Vi har desinfisert scooter og utstyr. Det er for å vise at vi tar vare på Tanaelva.

– Hva er faremomentene under dette verdensrekordforsøket?

– Det er mye vind, så det blir nok dårlig sikt. Men vi kan håpe det blir bedre utover dagen.

Morten Blien

Morten Blien med Karasjokkofta, klar for å sette verdensrekord.

Foto: Marit Sofie Holmestrand / NRK

Varsomhet til trosss, fylkesmannen sa senest denne uka at scooterkjøring er ulovlig på Tanaelva, og poengterte at det er i strid med loven.

Det ble fulgt opp av Miljøvernsjef Bente Christiansen, som sa følgende:

– Det er vi og ikke kommunene som har kompetanse til å vurdere hva som er gjeldende regelverk. Slik er det, understreker miljøvernsjefen.

Hun viser til at kommunene er blitt gjort oppmerksom på dette ved flere anledninger.

– De må derfor selv ta konsekvensene av eventuelle lovbrudd. Det gjelder også Morten Blien, svarer Christiansen.

Til det har Morten Blien følgende kommentar:

– Jeg har fått med meg at fylkesmannen sier dette er ulovlig. Men jeg følger bare dispensasjonen jeg har fått. Ingen har kommet til meg og sagt at jeg ikke får lov allikevel.

Egen fanskare

Det er blitt skapt store forventninger til verdensrekordførsøket, ikke minst etter at folk har sett videosnutter fra Bliens treningsturer på Tanaelva sist helg. Han forserte Storfossen, et område som anses for å være et livsfarlig område for bruk av elvebåter.

Blien hadde ingen problemer med å passere det steinete området med sin snøskuter. Kommentarene har ikke uteblitt fra fansen:

«Helt sykt rått!»
«Gutten er jo helt vill!»
«Tøffing!»
«Imponerende!»
«Sinnsykt rå den mannen!»

Korte nyheter

 • - Må effektivisere våre møter

  Det nest største partiet på Sametinget, Nordkalottfolket, mener man må effektivisere møtene på Sametinget og spare penger der. - Vi ser en realnedgang på sametingets budsjett neste år, men vi kan ikke la dette gå utover arbeidet med samisk språk og kultur, men ta dette over vår egen politiske drift, mener Sametingsrepresentant Vibeke Larsen i Nordkalottfolket. Hør Larsen her:

  Det nest største partiet på Sametinget, Nordkalottfolket, mener man må effektivisere møtene på Sametinget og spare penger der.
 • - Vi er kjempefornøyd

  Ronny Wilhelmsen, parlamentarisk leder for Arbeiderpartiet på Sametinget er kjempefornøyd med budsjettforslaget regjeringen har lagt frem. - Her får vi en økning neste år på 22 millioner kroner til Sametinget, som jeg er kjempefornøyd med, sier Wilhelmsen. Hør intervjuet her:

  Ronny Wilhelmsen, parlamentarisk leder for Arbeiderpartiet på Sametinget er kjempefornøyd med budsjettforslaget regjeringen har lagt frem.
 • Stuora váikkuhusat ruoššabealde sámi studeanttaide

  Olgoriikka studenttat gártet máksit go galget studeantan Norggas. Dát ii guoskka studeanttaide geat bohtet EØS-riikkain dahje Sveitsas. Dát boahtá ovdan stádabušeahttaárvalusas maid ráđđehus almmuhii otne. Norga lea okta dain moatti riikkain máilmmis gos olgoriikkastudeanttat eai leat dárbbašan máksit. – Mun in doarjjo dán, ja dás leat stuora váikkuhusat Sámi Allaskuvlla rekrutteremii ruoššabealde Sámis ja riikkain mat eai leat EU/ EØS siskkobealde. Dan dadjá Sámi Allaskuvlla rektor Laila Susanne Vars.

  Samisk høgskole
  Foto: Berit Solveig Gaup / NRK