Hopp til innhold

Nå har «Berit» fortalt om voldtekten til politiet: – Jeg er så lettet at jeg nesten kan fly

For tre måneder siden var «Berit» redd og anspent.

"Berit (18)"

LYSERE TIDER: NRK møtte «Berit» for første gang i september i år. I tiden som har gått, har mye endret seg i livet hennes.

Foto: Nils John Porsanger / NRK

I dag er det en helt annen 18-åring som forteller hvordan hun har det.

«Berit» var en av kvinnene som i høst fortalte om voldtekt i Sápmi.

Hun ble utsatt for et overgrep for halvannet år siden. Dette førte til at livet ble vanskelig både for henne og resten av den nærmeste familien.

Det som skjedde var at en mann hun trodde skulle besøke ham som bodde i boligen, kom dit.

– Da jeg skjønte hva som var i ferd med å skje, var det for sent. Jeg fikk panikk. Etterpå visste jeg ikke hva jeg skulle gjøre, fortalte hun til NRK i høst.

Har snakket med politiet

«Berit» følte seg truet til taushet, og våget derfor ikke å anmelde saken til politiet.

I månedene etter hendelsen har hun gått ukentlig til psykolog. Nå takker hun mora og psykologen som ga henne styrke og oppmuntring til å snakke med politiet.

Mor og datter forteller om tiden etter voldtekten

TØFF TID: «Berit» og mora bor i ei samisk bygd. Hun er en av mange kvinner i Sápmi som har opplevd overgrep.

Foto: Nils John Porsanger / NRK

– Jeg kan være ute blant folk igjen. I over et år holdt ubehaget og sorgen meg nede, men nå er dette borte. Livet er lettere å leve igjen. Jeg kan puste, forteller den unge kvinnen når NRK møter henne igjen.

Årsaken til lettelsen er at «Berit» nå har vært hos politiet i nabokommunen. Der fortalte hun alt om episoden i boligen. Møtet ble et positivt vendepunkt for henne.

– Min sikkerhet er ivaretatt nå. Politiet vet om saken og om mannen som gjorde dette mot meg. Tidligere har jeg fryktet for hva som kunne skje med meg. Hvis jeg blir utsatt for noe ubehagelig fra mannen kan jeg varsle politiet, og da kan de gripe inn. Det kan for eksempel skje ved et besøksforbud, sier hun.

«Berit» har ikke anmeldt mannen.

– Jeg føler at jeg takket være støtten fra mor, psykologen og politiet, kan gå videre i livet. Det er også godt å vite at jeg ikke er alene, sier hun.

Hun forteller også at de andre kvinnene i Sápmi som har fortalt om sine opplevelser, har hjulpet henne.

– Jeg er så lettet at jeg nesten kan fly, sier «Berit» smilende.

– Flere har kontaktet oss

Indre Finnmark familievernkontor og Regionalt samisk kompetansesenter har merket en større pågang etter NRK-reportasjene om seksuelle overgrep i Sápmi.

– Flere enn før har tatt kontakt. Det har blitt lettere for mange å søke om hjelp, sier Eilif Norvang som er daglig leder ved senteret.

– Samtidig er vi klar over at for mange starter det en prosess. Det kan ta uker eller måneder før folk oppsøker oss. I den siste tiden har vi imidlertid også opplevd at noen har kommet til oss dagen etter NRK-reportasjen om voldtekt, sier Norvang.

Eilif Norvang

STÅR KLAR: Eilif Norvang er leder ved Indre Finnmark familievernkontor. Han arbeider også ved Regionalt kompetansesenter. Norvang har også arbeidet mye med Tysfjord-sakene.

Foto: Nils John Porsanger / NRK

Han sier reaksjonen til «Berit» og andre kvinner som har begynt å snakke høyt om overgrep, er vanlig.

– Følelsen etter å ha åpnet seg og fortalt om voldtekt, kan oppleves som å få vinger. Vi som er et lavterskeltilbud står alltid klar til å ta i mot folk som trenger noen å snakke med, sier Norvang.

Han sier seksuelle overgrep som voldtekt, fortsatt er tabu å snakke om i det samiske samfunnet.

– Men vi ser nå etter NRK-sakene at flere og flere åpner seg. Mange får mot til å snakke om dette, og det er et viktig skritt mot noe bedre, sier han.

Korte nyheter

  • Kuhmunen erenoamáš listtus Ruoŧas

    Ruoŧa jođiheaddjiid searvvi, Ledare, mielas lea nuorra sámenisu Sara-Elvira Kuhmunen okta dain geasa sis lea erenoamáš jáhkku, ja gean navdet ain eanet lihkostuvvat boahtteáiggis.

    Searvi ráhkada jahkásaččat listtu maid gohčodit «Framtidens kvinnliga ledare». (Boahtteáiggi nissonjođiheaddjit). Listtus leat 75 nuorra nissonolbmo nama, ja olles listu almmuhuvvo miessemánu 18. beaivvi.

    Sara-Elvira Kuhmunen lea Johkamohkis eret, ja lea Sáminuorra searvvi jođiheaddji.

    Sáminuorra dat lea ge almmuhan dán dieđu listtu birra iežas Instagram-konto bokte.

    Kuhmunen lea maŋemus jagiid áŋgiruššan dáistalit sápmelaččaid vuoigatvuođaid ovddas, ja son lea maid ovdagovva eará sámi nuoraide.

    Kuhmunen lea maid oassálastán Sámi Grand Prix gilvvus ja son lea gieskat ožžon Ubmi sámesearvvi nuoraidbálkkašumi.

    .

    Sara Elvira Kuhmunen, Sáminuora jođiheaddji
    Foto: Anne Maret Päiviö / Sameradioen
  • Med på lista over «Framtidens kvinnliga Ledare» i Sverige

    President for ungdomsorganisasjonen Sáminuorra, Sara-Elvira Kuhmunen, er i år med på lista over «Framtidens kvinnliga Ledare».

    Det er det svenske fagforbundet for ledere, Ledarna, som årlig lager denne lista.

    Lista består av 75 personer som er sjefer og ledere, og er unge kvinner. Hele lista offentliggjøres 18. mai.

    Det er Sáminuorra som melder om dette på sin Instagram-konto.

    Fagforbundet Ledarna har over 100.000 medlemmer.

    Kuhmunen er fra Johkamohkki /Jokkmokk i Nord-Sverige.

    Hun deltok i joike-delen i Sámi Grand Prix 2022 med joiken «Čuvggodit». Hun gikk videre til gullfinalen, som Jörgen Stenberg vant.

    Kuhmunen ble i 2023 tildelt Anders Carlberg-minnepris, som tildeles årets unge forbilde i Sverige.

    Sara-Elvira Kuhmunen
    Foto: Per Heimly / NRK
  • Fem politimelde etter snøskuterkøyring

    Fem personar vart tekne på fersk gjerning i å ha køyrd ulovleg på snøskuter i eit villreinområde på Vikafjellet. Det melder Statens naturoppsyn, SNO, som natt til torsdag var ute på kontroll. Dei fem blir politimelde, skriv SNO i ei pressemelding. Så langt i vinter har SNO politimeld 87 personar for ulovleg køyring, dermed bikkar talet no 92 politimeldingar.

    – Ulovleg snøskuterkøyring i villreinområde er svært uheldig på denne tida av året, seier Ole Morten Sand, seksjonsleiar i Statens naturoppsyn (SNO). Han viser til at det er rett før villreinkalvinga, og dermed ekstra alvorleg med ulovleg motorferdsel.

    Snøskuterkøyring på Vikafjellet
    Foto: Sigurd Nordeide-Felde.