Hopp til innhold

Myndighetene: – Vegvesenet må skilte på samisk

Statens vegvesen kan ha brutt loven ved å ikke skilte på samisk på egen hånd. Nå lover de å rydde opp, og antyder at samiske skilt vil bli satt opp i løpet av neste år.

Tom Cato Karlsen

Statssekretær Tom Cato Karlsen (Frp) oppfordrer kommunene til å informere Statens vegvesen om samiske stedsnavn som vedtas.

Foto: Pedersen, Terje / NTB scanpix

– Det er ikke lov å la være å bruke vedtatte samiske navn.

Det opplyser Kulturdepartementet i en e-post til NRK.

Tidligere i desember fortalte Statens vegvesen at de ikke skilter på samisk på egen hånd, og venter til kommunene ber de om å gjøre det.

Det mener Klagenemnda for stedsnavnsaker er ulovlig, og får nå full støtte fra både Samferdselsdepartementet og Kulturdepartementet.

– Statens vegvesen skal etter loven bruke det vedtatte navnet på eget initiativ i tjenesten når det er ført inn i Sentralt stedsnavnregister, opplyser Kulturdepartementets seniorrådgiver Elisabeth Fjørtoft.

Nå lover Statens vegvesen å rydde opp.

– Det er klare signaler om at Vegvesenets praksis ikke har vært god nok, og at vi muligens ikke følger lovens bokstav og hensikt, sier pressesjef Kjell Bjørn Vinje.

Bare ett sted skiltet

NRK avdekket tidligere i desember at det finnes minst 24 vedtatte lulesamiske stedsnavn som ikke brukes på veiskilt, selv om stedet er skiltet på norsk.

Flere av navnene har vært godkjent i flere tiår.

Stedsnavnloven er tydelig på at samiske og kvenske stedsnavn skal brukes av det offentlige dersom det er i bruk blant folk som bor fast eller har næringsmessig tilknytning til stedet.

Men hittil er bare ett eneste sted, Bodø, skiltet på lulesamisk.

Bodø-Bådåddjo-skilt

Bådåddjo er det eneste lulesamiske stedsnavnskiltet som finnes i Norge.

Foto: Simon Piera Paulsen / NRK

– Må følge plikten

Statens vegvesen er underlagt Samferdselsdepartementet, som understreker at når et samisk navn er vedtatt og ført inn i stedsnavnsregisteret, så plikter Statens vegvesen å følge dette.

– Denne plikten gjelder uavhengig av om kommunen har bedt om at skilt blir satt opp, sier statssekretær Tom Cato Karlsen (Frp) i Samferdselsdepartementet.

Men Karlsen understreker at det kan være utfordrende for Vegvesenet å alltid være oppdatert om hvilke kommunale vedtak som treffes om samiske stedsnavn.

– Det vil derfor være en fordel om kommunene tar kontakt med Statens vegvesen for å informere om denne typen kommunale vedtak.

Kjell Bjørn Vinje

Pressesjef Kjell Bjørn Vinje lover nye retningslinjer som skal rydde opp i saken.

Foto: Andreas Sundby / NRK

Nye retningslinjer

Nå skal Vegdirektoratet lage nye retningslinjer på hvordan Statens vegvesen skal forholde seg til dette nå.

– Vil vil nå sette ned en arbeidsgruppe på dette, og håper å få de nye retningslinjene på plass så fort som mulig, forteller pressesjef Kjell Bjørn Vinje.

– Når vil skiltene være på plass?

– Det er noe vi håper på å få fullført så fort som mulig. Først skal retningslinjene på plass, skilt skal bestilles og avtaler skal gjøres med entreprenører som skal skru opp skiltene, så noe tid vil det ta, svarer pressesjefen.

– Det meste må være på plass i løpet av 2017, og helst så tidlig som mulig.

Lulesamiske stedsnavn der det er skiltet på norsk

Korte nyheter