Hopp til innhold

Mustafa skulle kastes ut av Norge: Nå tar musikkarrieren av

Mustafa Hasan har hatt en lang kamp for retten til å bli i Norge. Nå smiler livet. Sammen med den samiske artisten Elle Máijá skaper han noe unikt.

Mustafa på Riddu Riđđu.
Foto: Håkon Mudenia / NRK

Mustafa er kjent fra den prisbelønte TV-serien «Uønsket».

I serien følger vi hans kamp mot Utlendingsnemnda, der han kjemper for retten til å bli i Norge etter 14 år i landet.

Mustafa Hasan innvandret til Norge sammen med familien sin da han var seks år gammel i 2008.

Utlendingsnemnda vedtok i 2019 at han skal utvises fra Norge fordi moren hans oppga feil informasjon om nasjonaliteten deres da familien kom til landet.

Mustafas sak har engasjert mange. Han har gjort inntrykk på stjerner som Martin Ødegaard og Karpe.

Les også: Mustafa Hasan (19) får bli i Norge: – Jeg knakk sammen

Mustafa Hasan 19 år.
Mustafa Hasan 19 år.

Joik + rap = sant?

Rapperen er på festivalen Riddu Riđđu for å holde konsert sammen med Elle Máijá Klefstad Bær.

De to kombinerer to musikksjangere som sjeldent høres i lag, nemlig rap og joik.

– Hun er en mer erfaren musiker enn meg, men vi går så sinnssykt godt i lag, og jeg lærer masse av henne. Kanskje hun lærer noe av meg også, spør han smilende.

– Ja, og han pleier å si til meg at «selv om jeg er uenig med deg, støtter jeg deg hundre prosent», sier Elle Máijá mens hun ler.

Mustafa ja Elle Máijá oktavuohta lea buorre, ja dan čájeheigga go NRK deaivvai sutno guolbanis.

Samarbeidet har gått «smoothere» enn smør, ifølge Mustafa.

Foto: Håkon Mudenia / NRK

De mener at kjemien som har oppstått mellom dem er nøkkelen til at samarbeidet har gått så bra. På to dager i lag, både skrev, produserte de og tok opp to sanger.

Et usannsynlig samarbeid

Det er slett ingen selvfølge at Mustafa og Elle Máijá skulle samarbeide. Idéen om å skape dette uventede partnerskapet kom fra festivalprodusenten ved Riddu Riđđu, Stian Pedersen.

Stian Hansen, produsent ved Riddu Riđđu.

Produsent Stian Pedersen hadde en vill idé, og fikk gjennomført den.

Foto: Håkon Mudenia / NRK

– Jeg hadde veldig lyst til å booke Mustafa etter at jeg hørte hans første singel. Jeg hadde også hørt Elle Máijá joike under en konsert der hun var gitarist og vokalist. Jeg vet ikke hvorfor, men jeg fikk en tanke om at disse to kan bli knallbra i lag.

Det er nemlig ikke to musikktyper man tenker hører i lag, joik og rap. De to har også vidt forskjellige bakgrunner. Han er fra Drammen, hun fra Karasjok.

Mustafa og Elle Máijá klikket godt i lag.

Ifølge Elle Máijá er kjemien mellom dem nøkkelen til at de har kunnet skape god musikk i lag.

Foto: Håkon Mudenia / NRK

– Det var jo ingen garanti for at det skulle bli så bra. Heldigvis så klikket de veldig godt, og de har jo skapt to «bangers»!

De to sangene de har laget sammen heter «Sterkere Sammen» og «Samme Språk». Sangene hadde urpremiere på festivalen, men er ikke gitt ut.

Oppholdstillatelse ga muligheter

– Jeg er så sykt takknemlig. Takknemlig for Elle Máijá, som holder ut med meg og takknemlig for at jeg fikk bli i Norge. Det ga meg muligheten til å satse på musikken og å få et godt liv her.

Etter snart 14 år i Norge kan Mustafa Hasan puste lettet ut. Nå får han oppholdstillatelse i Norge.

Her får Mustafa beskjeden om at han får bli i Norge.

Også Elle Máijá er takknemlig for muligheten til å stå på scenen til Riddu Riđđu.

– Selv om jeg er erfaren musiker, er det først den siste tiden at jeg har hatt selvtillit til å synge og joike. Og for en fyr å holde sin første solokonsert i lag med, sier hun mens hun ser på Mustafa.

Korte nyheter

  • Anna Granefjell dan jaepien åarjelsaemien kultuvrebaalhkam åådtje

    Baalka Raasten Rastah'sne juekieji.

    Jurye jiehtieh "Dïhte vihkeles goh gïele-, kultuvre- jïh vuekieguedtijem orreme, dovne sov dajveektievoetesne jïh åarjelsaemien sïebredahken åvteste."

    Granefjell lïj NRK'n voestes åarjelsaemien journaliste, skïemtjesåjhtere, lohkehtæjja, jarkoestæjja, vytnesjæjja jïh organisasjovnebarkije.

    Bilde av Anna Granefjell, vinneren av sørsamisk kulturpris 2023.
    Foto: Solveig Norberg / NRK
  • Sortland: Kommuneoverlege fraråder å drikke vann fra naturen

    Onsdag meldte Folkehelseinstituttet (FHI) at det har vært en økning i antall personer smittet av harepest.

    Det var meldt om 54 personer som var smittet av harepest i august og september, med totalt 70 personer hittil i 2023.

    Høsten er nemlig høysesong for harepest, og nå er den også påvist i Sortland.

    Mattilsynet opplyste fredag at de hadde fått positivt prøvesvar på en hare funnet i Spjutvika. Det skriver Bladet Vesterålen.

    Harepest, tularemi, kan gi langvarig sykdom hos mennesker. Mennesker kan smittes gjennom å drikke vann i naturen, eller ved kontakt med gnagere og deres ekskrementer.

    Kommuneoverlegen anbefaler følgende forholdsregler:

    – Ikke drikk vann direkte fra naturen. Vannet kan drikkes etter koking eller annen desinfeksjon.

    – Unngå kontakt med syke eller døde harer og smågnagere. Bruk hansker hvis du må håndtere døde dyr og husk god håndvask etterpå.

    – Brønner eller oppkommer må sikres mot inntrenging av overflatevann og mot dyreliv som smågnagere og fugler. Inspiser brønner og oppkommer jevnlig. Fjern døde dyr eller annen synlig forurensning umiddelbart, og ikke drikk eller bruk vannet før det er gjort tiltak for å sikre at vannet er trygt

    – Ikke fei opp smågnagerlort (for eksempel muselort i hytta), men bruk heller en fuktig klut, og beskytt hendene med gummihansker.

    – Unngå å bli slikket av hunder og katter som nylig har vært i kontakt med et dødt eller sykt dyr, da de kan ha fått bakterien i munnhulen.

    Harepest
    Foto: Knut Fredrik Øi
  • Eieren fant elghund sin skutt

    Torsdag morgen fant jegerkollega og hundeeier Magnar Aslaksen en sørgelig opplevelse da hans elghund Loke (nær 2 år gamle) ble funnet død.

    Aslaksen var i fangst onsdag og dro med hunden sin fra hytta sin ved Idjajávrris til Nieiddaidvári fangstområde. Etter å ha gått i noen timer satte Aslaksen seg i en sandstrand for å koke kaffe. Hunden roet seg ned etter nærmere en halv time, før den luktet en elg og dro av gårde, som var siste gang Aslaksen så hunden i live.

    – Klokka var allerede litt over seks og det begynte å bli mørkt. Da jeg kom til stedet der hunden var, var det mørkt og jeg fant ikke hunden, selv om WeHunt viste at hunden var der. Det viste seg senere at jeg hadde gått bare noen få meter unna. Jeg ga opp og dro tilbake til hytta der jeg overnattet. Neste morgen dro jeg for å lete igjen, og da fant jeg hunden. Den var skutt, og det var et enormt hull rett mellom øynene, forteller Aslaksen.

    – Det første jeg tenkte på da jeg så det, var at det må ha vært en elg tyv i området og at hunden hadde funnet den. Heldigvis tok jeg en kaffepause og ble ikke med hunden, ellers kunne jeg også kanskje blitt skutt, sier Aslaksen alvorlig til Ávvir

    Aslaksen tok hunden med seg til hytta der han ringte politiet.

    Hunden ble funnet om lag 2,5 kilometer fra bilveien. Stedet ligger cirka to mil fra Karasjok, mot Lakselv. Politiet oppfordrer publikum som vet noe til å ta kontakt med dem. Dette skrev Ávvir