NRK Meny
Normal

Muotka: – Nå snakker vi samme språk

Sametingsråd Silje Karine Muotka føler at Norsk Bergindustri nå snakker samme språk som Sametinget, når de ber Regjeringen om å gjøre endringer på dagens minerallov.

Silje Karina Muotka

Sametingsråd Silje Karine Muotka ønsker som Norsk Bergindustri, endringer i mineralloven.

Foto: Nils Henrik Måsø / NRK

– Det er positivt at Norsk Bergindustri oppfordrer til endringer av mineralloven. Dette er noe vi tok opp med næringsministeren på et møte vi hadde tidlig i desember, men der fikk jeg ikke noen signaler om hva regjeringen vil gjøre, sier Muotka.

Sametingsråden sier de har hatt kontakt med bransjeorganisasjonen over år, blant annet om mineralloven og dens utfordringer.

Folkerettslige rammer

Sametinget ønsker at mineralloven må endres slik at den vil være innenfor udiskutable folkerettslige rammer.

Sametingsråden føler at det bare er regjeringen som ikke skjønner at man med dette lovverket må ivareta samiske interesser.

– Om man virkelig ønsker å tilrettelegge for en slik type næringsutvikling i nordområdene, må dette rammeverket på plass, men slike signaler er ikke kommet fra myndighetene, sier Muotka.

Hun håper regjeringen ser at saken nå blir tatt opp av både industrien, næringsorganisasjonen og Sametinget, derfor bør også de komme på banen nå.

– Mange synspunkter

Sametinget har flere elementer i mineralloven som må endres, før de kan støtte den, som om hvordan de kan samhandle hvilke mineraldrift som startes opp på ulike steder.

– Det må sikres at Sametinget får medbestemmelsesrett i viktige spørsmål, for i mange områder kan det bli et spørsmål om et være eller ikke være, for samiske interesser, forklarer Muotka.

NRK har sendt en henvendelse til Nærings- og fiskeridepartementets presseavdeling, men de har ikke noen som kan svare til saken fredag.