Normal

Muotka: – Bra at kontrollutvalget ser på saken

Sametingsråd Silje Karine Muotka er klar for å bistå sametingets kontrollutvalg med all informasjonen de skulle trenge om hennes deltakelse i norsk-kanadisk masterprogram.

Silje Karina Muotka

– Det har kommet så mange forskjellige spørsmål som jeg best kan belyse gjennom kontrollutvalgets undersøkelse, sier Sametingsråd Silje Karine Muotka.

Foto: Nils Henrik Måsø / NRK

– Jeg er glad for at denne saken nå blir undersøkt av sametingets kontrollutvalg, da får jeg mulighet til å presentere all den innformasjonen som jeg har om saken, sier medlem i sametingsrådet, Silje Karine Muotka.

Muotka ønsker snarest å rydde vekk uklarheter rundt hennes deltakelse i norsk-kanadisk masterprogram, der urangruveselskapet Cameco betaler reiseutgifter til kanadiske studenter.

Tidligere i dag ble det kjent at Fremskrittspartiets sametingsgruppe ønsker at Muotkas deltagelse i masterstudiet undersøkes av sametingets kontrollutvalg.

– Tar vekk fokus

Tirsdag kunngjorde Muotka og sametingsrådets politiske rådgiver, Runar Myrnes Balto, at de har besluttet å trekke seg fra studiet.

Etter først å ha gitt beskjed om at hun ikke vil kommentere avgjørelsen utover det hun selv skrev på Facebook, valgte Muotka onsdag ettermiddag likevel å utdype hennes avgjørelsen nærmere.

– All mediaoppmerksomhet rundt denne saken gjør at jeg føler det tar fokuset bort fra de politiske sakene som Sametinget jobber med, og når NRK Sápmis ekspertkommentator på TV snakker om at det nå stilles spørsmål ved min troverdighet, da føler jeg at fokuset er helt feil sted, sier Muotka.

– Er du blitt bedt om å trekke deg fra dette studiet?

– Nei, så absolutt ikke, dette er ene og alene min egen avgjørelse, sier Muotka.

– Full tillit til Kontrollutvalget

Aili Keskitalo

Sametingspresident Aili Keskitalo har foreløpig ikke kommentert Silje Karine Muotkas avgjørelse om å trekke seg fra norsk-kanadisk masterprogram.

Foto: Máret Eli Buljo / NRK

Sametingspresident Aili Keskitalo har ikke vært tilgjengelig for intervju etter at det ble kjent at sametingets kontrollutvalg undersøker Muotkas deltakelse i masterstudiet.

I en kort SMS skriver hun følgende:

– Det eneste jeg ønsker å si om denne saken er at jeg har full tillit til Kontrollutvalget. Jeg mener at det ikke er riktig av meg å si noe mer om saken som utvalget nå skal undersøke, skriver Keskitalo.

  • Hør intervju med Silje Karine Muotka (på samisk):