Hopp til innhold

Et forsinket multeår

En værhard sommer har forsinket multeblomstenes vekst, skal vi tro de som har vært på befaring i multemyra.

Multe, multebær

Her ser du et multebær som nesten har nådd å bli moden, men har måttet gi seg på grunn av nattefrost. Bildet er fra Šuoššjávri i Karasjok kommune like ved grensa til Kautokeino.

Foto: Dragan Čubrilo / NRK

Hvordan ser multebæra ut der DU er? Skriv nederst i kommentarfeltet.

–Det ser ikke ut så bra ut enda, medgir Per Edvard Johnsen, som er bestyrer i den lokale fjellstuen, Nedre-Mollesjok fjellstue, som ligger i Karasjok kommune.

Det er ingen statshemmelighet at sommeren så langt i år har vært preget av mye vær. Sommeren 2012 har så langt bestått av en del vind og regn, og Finnmarkingene har til og med måttet skrape bilrutene på morgenkvisten, takket være lave temperaturer helt ned til nattefrost.

Johnsen har vært på befaring i multemyrene, slik som er vanlig prosedyre for ivrige multeplukkere.

(Artikkelen fortsetter under)

Per Edvard Johnsen

Per Edvard Johnsen er som mange andre medborgere i de nordligste fylkene en ivrig multeplukker.

Foto: Karen Inger Lise Anti / NRK

–Modningsprosessen er sen i år, og det er jo selvfølgelig det kalde været som har skylda. Den sure vinden har gjort sitt, jeg har sett at en del av bladene rette og slett er blåst bort. Det kartet som jeg har sett, er i tillegg liten i størrelsen.

Ikke moden før ut i august

Johnsen anslår modningsprosessen være forsinket med opptil flere uker. Det kan være en fallgruve for ivrige multesankere, i og med at augustnatten kan av erfaring være noe kaldere enn i de forrige sommermånedene.

–Det ser ut som om multebæra ligger rundt to- og en halv uke etter normal veksttid. Faren med det er jo at jo senere den modnes, jo fortere kan nattefrosten i august ødelegge bæra.

Når anslår du at multebæra er moden, og klar for plukking?

–Det avhenger jo selvfølgelig av været, men slik som det ser ut nå så tror jeg ikke multebæra her i området er moden før ut i andre uke i august, kanskje enda senere. Det vil si først om en to-ukers tid.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Molter

Ferske multebær er en nytelse Finnmarkinger nyter godt av på sensommeren.

Foto: Liv Tømmermo-Reitan

Bestyrer av fjellstuen Ravnastua, Oskar Eriksen, er i samme oppfatning som sin kollega Per Edvard Johnsen.

Også Ravnastua er lokalisert på Finnmarksvidda, nærmere bestemt i Karasjok kommune.

–Multebæra er nok ikke ordentlig moden før om noen uker - det kan ta opptil tre uker. Nå har multebæra akkurat knytt seg, så nå er det opptil værgudene om vi får et godt multeår i år og.

Eriksen tror ikke nattefrosten tidligere i juli har ødelagt multesesongen.

–Nei, det tror jeg ikke. Da det var så kaldt, hadde ikke multebæra knytt seg enda, og da er det ikke noe bær å ødelgge. Men det er klart at multeblomsten vokser jo ikke noe særlig med så lave temperaturer, så prosessen har jo blitt en del forsinket i år.

Korte nyheter

  • Sámi festiválat Norggá buoremusaid gaskkas

    «Norske Kulturarrangører» organisašuvdna lea dál almmuhan evttohasaid oažžut lágideaddji bálkkašumiid jagi 2023 ovddas.

    Márkomeannu, Riddu Riđđu ja Sámi Beassášmárkanat leat evttohuvvon iešguđet surggiin.

    Sámi Beassášmárkanat gilvvohallet nammaduvvot «Dán jagáš festiválan».

    Festiválat Márkomeannu ja Riddu Riđđu lágideigga oktasaš doarjjakonseartta Fovse- sápmelaččaide ja -ákšunlisttaide Riikalávddis Oslos. Dainna konsearttain sáhttiba festiválat nammaduvvot Dán jagáš inspirašuvdnan.

    Márkomeannu lea maiddái finalistta Dán jagáš čalbmerávkaleapmi.

    Lubna Jaffrey åpnet Riddu Riđđu.
    Foto: Inga Maret Solberg Åhren / NRK
  • Påviste fire bjørner i et nytt hårfelleprosjekt

    Sommeren 2023 ble det for første gang samlet inn hårprøver fra et 500 kvadratkilometer stort område på nordsiden av Tanaelva i den vestlige delen av Tana kommune.

    Det melder Norsk institutt for bioøkonomi (Nibio).

    – Totalt ble det samlet inn 27 hårprøver som var positive for brunbjørn, sier laboratorieleder Ida Marie Bardalen Fløystad ved Nibio Svanhovd.

    Fra disse prøvene kunne forskerne identifisere fire ulike bjørner, to hannbjørner og to hunnbjørner.

    Alle de fire bjørnene som ble påvist i hårfelleprosjektet i Tana i 2023 var tidligere kjente individer.

    Målet med prosjektet er å få mer informasjon om bjørnenes bevegelser i området, tidsmessig områdebruk, og om mulige slektskap mellom individene.

    – Den overordnede målsettingen med disse hårfelleprosjektene er å få mer kunnskap om antall bjørn, kjønn og hvilke individer som påvises, sier Ida Marie Bardalen Fløystad.

  • Beatnagat gaikodan bohccuid Bájilis 

    Badjeolmmoš Tommy Vitblom vulggii iskat lea go ealu sisa mannan luovosbeatnagat go oinnii Facebookas čállosa ahte luovusbeatnagat leat jođus Kangos guovllus Bájila gielddas Ruoŧas. Dalle son gávnnai njeallje jápmán bohcco, dieđiha Sveriges Radio.

    – Dákkár oainnáhus darvána millii, muitala Vitblom.

    GPS ja drona veahkkin lea son gávnnahan ahte beatnagat oaguhedje bohccuid máŋggaid miillaid ovdal go de loahpas fallehedje. Vitblom muitala dán dáhpáhuvvat dávjjit aht dávjjit. (Čájáhusgovva)

    Reinkadaver
    Foto: Erik Ropstad