Multene modnes i rekordfart

– Aldri tidligere har man kunnet plukke multer så tidlig som i år, det bugner både i Troms og Finnmark, sier pensjonert multeforsker Kåre Rapp.

En liten myr bugner allerede i slutten av juni

Den siste dagen i juni så det slik ut i en liten hemmelig myr på Finnmarksvidda.

Foto: Liv Inger Somby

Den kjente «multeveteranen» er overveldet over sommeren i nord. Det er rikelig med bær både på innlandet og i ytre deler av Troms og Finnmark.

Rekordtidlig multesesong i nord
Foto: Liv Inger Somby

– Sommeren i år er veldig uvanlig med rekordvarme og fine temperaturer. Jeg var redd at tidlig sommer (mai og juni, journ.anm) ville skade multekartene, men de observarsjonser som jeg har gjort i de to nordligste fylkene viser at det er nok bær til alle, sier Rapp.

Han kan ikke huske at man kan begynne å plukke bær allerede andre uka i juli.

– En multesesong utenom det vanlige, sier Rapp.

Bioforsk nord har kartlagt bærsesongene i Norge, men sommeren som man nå opplever nord for polarsirkelen er unik.

Nattefrosten kan ødelegge mye

– Vi som liker å plukke bær følger veldig godt med på værmeldingen og håper at det ikke blir nattefrost med det første. Nattefrosten kan ødelegge mye, sier Rapp,

Han er en ivrig bærplukker og forteller til NRK at han skal plukke litt både i Troms og Finnmark. Han håper at det kommer litt regnbyger i ny og ne, slik at bærene ikke tørker i sommervarmen.

Viddas gull til alle

Den kjente værprofeten Dagny Larsen i Igeldas i Porsanger forteller at sommeren i år gir bare glede og nok mat til alle.

Uvanlig multesesong i nord
Foto: Liv Inger Somby– Jeg har tatt en svipptur til multemyrene i dag og fant to modne bær. Det har jeg aldri opplevd før, at man plukker multebær 1.juli, sier den 78 år gamle sjøsamekvinnen som bor et steinkast unna Porsangerfjorden.

Hun forteller at multekartene har knytt seg i Porsanger og om to uker begynner årets multesesong.

Hva med frostnetter kan de ødelegge mye av multegleden i år?

- Nei, det blir en sommer man kommer til å huske riktig lenge. Frostnettene kommer ikke før i august. Jeg må si at det er nok av viddas gull til alle som orker å springe i multemyrene, sier en fornøyd og sprek multeplukker.

Slik tradisjonentro så har alle sine egne hemmelige multemyrer, også 78 år gamle Dagny vet ekstakt hvor hun skal dra i år.

– Det er mange fine plasser og man kan ikke røpe alt til journalister, men Finnmark har nok av multemyrer, så man vet aldri hvor man treffes, sier en blid og opplagt bærplukker.