NRK Meny
Normal

Mulig oljefunn ved Grønland

Oljeselskapet Cairn Energy har funnet olje- og gassforekomster i 909 meters dyp utenfor Grønland.

Boreskipet Stena Forth fra Cairn Energy.
Foto: Pressebilde / Cairn Energy

Cairn Energy har i løpet av sommeren boret fem steder i havet langs den grønlandske vestkysten.

I går meddelte de at de fortsetter borearbeidet it to brønner helt frem til slutten av denne måneden.

909 meters dyp

Det gjør de blant annet fordi boringen, som boreriggen Leiv Eiriksson er i gang med i den såkalte AT7-1-brønnen, 200 kilometer utenfor Nuuk, på en havdybde på 909 meter, har vist mulige spor av olje- og gassforekomster.

Det er funnet et 113 meter tykt lag i havbunnen, som kunne indikere olje eller gass, men borehullet er av en kvalitet, som gjør det vanskelig å endelig fastslå kvaliteten av funnet, melder Kalaallit Nunaata Radioa .

Derfor fortsetter Leiv Eiriksson-boreriggen sitt arbeid frem til slutten av november, i håp om at det lykkes å bore til den planlagte dybden og å få prøver av høyere kvalitet bragt opp til overflaten.

Også boreriggen Corcovados` boring utenfor Atammik, 180 kilometer utenfor Nuuk, og i en dybde på 1045 meter, fortsetter ennå litt til, da også denne boringen har fremvist mindre forekomster av stoffer som kan indikere olje- eller gassforekomster.

Når boresesongen er helt slutt om 2-3 uger, lover Cairn å komme med en samlet vurdering av 2011-boringene i grønlandsk farvann.