NRK Meny
Normal

- Marie er den eneste samen jeg kjenner

- Det er kanskje en veldig klissete ting å gjøre, men det var liksom det eneste som ble riktig, sier Tuva om hvorfor hun valgte å joike kjæresten sin.

Marie og Tuva

- Maries morfar var same, og jeg er sikker på at hun vil sette pris på det å få en joik, sier Tuva.

Foto: Johan Mathis Gaup / NRK

Trodde man måtte være same

Det første møtet mellom Tuva Syvertsen og hennes joikelærer Frode Fjellheim ble en samtale der Tuva fortalte at hun aldri har tenkt på at nettopp hun selv kan lære seg joiking. -Jeg har alltid trodd at man må være same for å kunne gjøre det, sier Tuva. -Nei, det er jo ikke en medfødt egenskap, men heller noe man tilegner seg, sier Frode til sin elev.

Tuva sliter litt med joiketeknikken

Ett av Frodes forslag gikk ut på at Tuva skulle joike en trekule

Hvordan ble så Maries joik? Den og mer ser du den 18. mars på NRK1, kl. 21.55.

Marie er stolt over sin samiske bakgrunn

Tuva har fått vite ganske mye om samboer Maries samiske bakgrunn. Det hun vet, er at Maries morfar ble bortadoptert da han var liten. Han vokste opp hos en prest og hans kone, som flyttet fra Talvik i Finnmark og sørover. Tuva merker at Marie er stolt over denne arven, og at hun identifiserer seg med den. -Marie vet hva det å få en joik betyr, så hun blir sikkert veldig glad, håper Tuva.

Tuva joiker sin samboer Marie

-Har hørt at du er beinhard...

Tuva innrømmer overfor sin joikelærer at hun er nervøs for det som ligger foran henne. At dette egentlig føles som en veldig privat ting. Man skal gjøre noe man ikke kan foran en som er veldig god. - Og du er jo kjent for å være ganske beinhard, sier Tuva til Frode.

Frode og Tuva på inspirasjonstur til Porsanger

Frode og Tuva fant måseegg på inspirasjonsturen sin til Porsanger.

Foto: Jan Helmer Olsen / NRK

Joikeprofessor Frode Fjellheim er Tuva Syvertsens lærer i serien Muitte mu - Husk meg. Selv om faren hans er fra Sør-Trøndelag, så har Fjellheim i sin barndom også bodd i Karasjok. Det var ikke noe tradisjon for joik i hans barndomshjem, men det ble en musikkform han tilegnet seg senere i livet. Han er med i gruppa Transjoik, soloartist og komponist, og det var Fjellheim som komponerte åpningsmelodien til den Oscar-nominerte Disney-filmen Frost.