Mugglukt stoppet gymnastikken

Svettlukt hører med i gymtimen på skolen - men mugglukt får både elever og lærer til å reagere.

Samisk videregående og reindriftsskole

Samisk videregående og reindriftsskole ved Kautokeino har måttet stenge gymsalen på grunn av svartmugg.

Foto: Dan Robert Larsen / NRK

Elevene ved den samiske videregående skole og reindriftsskole i Kautokeino har måttet stenge gymsalen på grunn av mugg. Både elever og lærere har i lengre tid luktet mugg, og fikk fagfolk til å undersøke saken.

Etter at fagfolkene kontrollerte gymsalen så ble det oppdaget at mugglukta ikke var innbilt. Skolens hovedverneombud, Isak Ole Hætta, bekrefter at det dreier seg om svartmugg.

– I rapporten kom det frem at det har kommet svartmugg, og det er gått så langt nå at muggen gir dårlig inneluft. Det har vi merket og luktet i lang tid. Jeg har også spurt om det ikke har blitt gjort noe med dette. Jeg tror det ble gjort noe midlertidig for noen år siden, sier han.

Forsøkte å dekke til med maling

Isak Ole Hætta forteller at skolen malte maling over muggen, men at dette ikke hjalp.

Isak Ole Hætta

Hovedverneombud ved den samisk videregående skole og reindriftsskole, Isak Ole Hætta.

Foto: John Einar Jonsen Eira / NRK

– Jeg fikk klager fra elever, og jeg ba da de som jobber på kontorene om å skrive en rapport til Helsefremmende arbeidsmiljø (HEMIS). Vi spurte også om de ikke kunne komme å sjekke hva det var på gymsalen.

Like før påska fikk de beskjed om at muggekspertene skulle komme for å sjekke.

– De kom inn og så taket hvor det var så mye mugg at de skulle skrive rapport der de anbefaler meg å stenge avdelingen på gymsalen hvor det er utøves idrett, i tillegg til garderoben hvor det er dusjer. Vi besluttet da å stenge gymsalen, og gi beskjed til statsbygg som eier bygget, sier Hætta.

Verneombudet sier han ikke vet hvor store mengder svartmugg som må til før det utgjør en fare for mennesker.

Muggsopp på taket

Slik muggsopp er det på taket ved den samiske videregående skole og reindriftsskole i Kautokeino.

Foto: HEMIS

– Det er vanskelig å si hvor farlig svartmuggen er, HEMIS fortalte oss at det ikke finnes noen dokumentasjon som sier noe om hvor mye mugg som er farlig for mennesker. Men de som har astma og allergi vil reagere på mugglukten med engang. Og når de reagerer, så må vi gjøre noe, sier han.

Elever: – Hvor skal gymtimene være?

Nestleder ved elevrådet, Elen Karen O. Kaino forteller at elevene har reagert på hvor de nå skal ha gymtimene.

Elen Karen O. Kaino

Nestleder ved elevrådet, Elen Karen O. Kaino.

Foto: John Einar Jonsen Eira / NRK

– Elevene har også pratet om hvor de skal møtes om kveldene, for de har jo kveldsaktiviteter i gymsalen, som feks. fotballspilling. Det er jo sosialt for elevene å møtes for å drive med aktiviteter, men nå vet jeg ikke hvor de skal møtes, sier hun.

Elen Karen O. Kaino forteller at hun har merket mugglukten når hun har hatt gymtimer.

– Selvfølgelig har jeg merket mugglukten, det er tungt å puste i salen. Når man har harde treningsøkter der, så er det tungt å puste og det blir også varmt. Gymsalen har vinduer, men de kan vi ikke åpne, sier hun.

Kontakter kommunen

Isak Ole Hætta sier at de vil ta kontakt med kommunen for å høre om elevene kan ha gymtime på kommunens idrettshall, Báktehárji.

– Vi vil ta kontakt med kommunen for å høre om vi kan bruke hallen til undervisning. Styrkerommet der er ikke det beste, men hvis det er mulig å flytte skolens vekter og annet til hallen, så kan vi bruke hallens styrkerom også, sier Hætta til slutt.