NRK Meny
Normal

Mrs. Universe inspirerer unge til å stemme

Verdens vakreste frue vil få canadiske studenter til å forstå at deres stemme teller i det forestående føderale valget.

Ashley Callingbull

Ashley Callinbull på catwalken med en kjole som er sterkt inspirert av First Nation mønstre og håndverk.

Foto: APTN

Det føderale valget i Canada holdes 19. oktober 2015. Da skal det velges 338 medlemmer til House of Commons i det 42. parlamentet i Canada.

På fredag var Mrs. Universe, Ashley Callingbull-Burnam, i «Indigenous Student Centre» på «University of Manitoba» i Winnipeg for å stimulere urfolksungdom til å stemme.

Hun prøvde å overbevise ungdommene om hvor viktig det er å stemme for å kunne fremme urfolkssaker.

– Jeg vil bare oppmuntre First Nation ungdom til å bruke stemmeretten sin. Det er utrolig viktig i det kommende valget, understreket Callingbull-Burnam ifølge Global News.

Opprinnelig kommer hun fra Enoch Cree Nation i Alberta, og i august ble hun den første urfolkskvinnen og canadiske kvinnen til å vinne skjønnhetskonkurransen Mrs. Universe.

Tidligere denne uka snakket hun også åpent om hvordan hun ble misbrukt psykisk og seksuelt i sin barndom av sin mors daværende kjæreste. Både mora og vesle Ashley ble voldtatt av ham.

(Artikkelen fortsetter under videoen)

Mrs. Universe konkurranse

Forsvunne og myrdede urfolkskvinner

Kort tid etter at Callingbull-Burnham vant missekonkurransen i Minska i Hviterussland, gikk hun ut i media og sa at folk i Canada måtte stemme ut nåværende statsminister Stephen Harper.

I et intervju med Global News fortalte hun hvordan urfolkskvinner i Canada i årevis bare har forsvunnet og blitt drept, uten at samfunnet ser ut til å bry seg.

Callingbull-Burnham stiller seg bak de som krever en offentlig granskning av dette.

Hun mener også at Harper ikke har gjort nok for canadiske urfolk. Derfor vil hun at folk skal stemme ut Harper 19. oktober.

– Jeg føler at First Nations saker ikke blir hørt. De blir ikke tatt med på råd. Vi er ikke prioritert. Dere må vite at vi også er canadiske statsborgere, uttaler Callingbull-Burnham til CBC News.

I intervjuet fortsatte hun:

– Vi er mennesker, men vi blir ikke behandlet som sådanne. Derfor mener jeg det er på tide at vi får en ny regjering.