NRK Meny
Normal

Lydhør minister om samisk opplæring

Også kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen er bekymret over at antallet barn og unge som har samisk som andrespråk går ned.

Samiske læremidler, stensiler

Læremidler på samisk er et stadig tilbakevennende tema.

Foto: Johan Ante Utsi / NRK

Det kom frem under møtet som ministeren hadde med Sametinget i går. Sametingsråd Silje Karine Muotka sier at de møtte en lydhør minister som hadde mange tanker om hvordan man skal ta tak i utfordringene knyttet til samisk opplæring.

– Vi er enige om at vi må få mer kunnskap om hvorfor tallet på elever som vil ha samisk som andrespråk går ned. Han har også registrert at antallet lærere som vil ta videreutdanning innenfor dette, går ned.

Les også Samisk som andrespåk lykkes ikke i skolen

Læremidler – igjen

Læremidler, eller mangelen på læremidler på samisk er en tilbakevennende

Kunnskapsminister Røe Isaksen og sametingsråd Muotka

Torbjørn Røe Isaksn hadde kunnskap også om enkeltsaker som gjelder samiske barns opplæring.

Foto: Sametinget

utfordring. Et eksempel er Salaby, som er et såkalt heldekkende digitalt læremiddel som finnes på norsk, samt en rekke av minoritetsspråkene i Norge. Sametinget har ikke funnet midler til å få den laget på samisk, fordi det ville tatt hele læremiddelbudsjettet. Ministeren lurte på hvorfor det er slik.

– Jeg tolker spørsmålene slik at han søker å finne en løsning på akkurat det spørsmålet.

Silje Karine Muotka forventer at kunnskapsministeren selv følger opp de sakene Sametinget tok opp i denne omgang. Hun fikk likevel inntrykk av at ministeren har satt seg inn mange av problemstillingene.

– Vi må nok møtes flere ganger, vi fikk blant annet ikke diskutert barnehagepolitikk og høyere utdanning.