NRK Meny
Normal

John W. Ashe møter urfolks representanter

President i FNs generalforsamling, John W. Ashe møter i dag ulike urfolksrepresentanter.

John Ashe

President i FNs generalforsamling, John W. Ashe.

Foto: Richard Drew / Ap

Formålet med møtet er å enes om Verdenskonferansen om urfolk som arrangeresi I New York i september i høst. I vår det snakk om hvordan rolle urfolk og stater skal ha på dette møtet.

Det var FNs generalforsamling som vedtok i 2010 å avholde et høynivå plenumsmøte under navnet «FNs verdenskonferanse om urfolk i september 2014».

Egil Olli

Egil Olli.

Foto: Eilif Aslaksen / NRK

Målet med verdenskonferansen er å utveksle perspektiver om og erfaringer med gjennomføringen av urfolks rettigheter som blant annet er nedfelt i FNs erklæring om urfolks rettigheter.

Utnevnte ikke en eneste representant

Men i vinter utnevnte ikke president i FNs generalforsamling John W. Ashe, ikke en eneste representant for urfolk til lederutvalget som skal forberede høstens konferanse. Og med det var ikke urfolksrepresentantene fornøyd med, at dem ikke har samme stilling som statene. Noen urfolksgrupper hadde sagt at de vil da ikke delta i konferansen.

En felles stemme

I juni i fjor ble det avholdt FN møte i Alta, møtet var til for å forberede til møtet i New York i år.

Daværende Sametingspresident Egil Olli, sa at de må ta ansvaret og forsøke å samle urfolk i forkant av dette store møtet i New York, slik at de kan komme til møtet i 2014 med en felles stemme.

– Det viktige blir å samordne alle urfolks ønsker, slik at vi stiller med mest mulig tyngde når vi skal presentere uttalelser for FN for framtidens urfolks politikk, sa Olli da.