NRK Meny
Normal

Skjebnemøte for Olli

Fredag 11 april får sametingspresident Egil Olli svar på om regjeringa oppretter urfolksvederlag i den nye mineralloven.

Helga Pedersen snakker med Egil Olli
Foto: Eilif Aslaksen / NRK

Det har vært mye uklarheter om regjeringa virkelig vil opprette et eget urfolksvederlag i den nye mineralloven som skal behandles av Stortinget før sommerferien.

For sametingspresidenten er denne saken en viktig prestisje-og prinsipiellsak. Egil Olli har tidligere hevdet at vederlaget var akseptert av regjeringa.

Dag Terje Andersen
Foto: Holm, Morten / SCANPIX

Avklaringsmøte

Nå har næringsminister Dag Terje Andersen innkalt sametingspresidenten til konsultasjonsmøte fredag den 11. april.

I brevet fra departementet heter det at det blir konsultasjoner om den nye mineralloven. Olli hadde ventet å vite hva statsråden mener om urfolksvederlaget, men det svaret må han vente på.

Nei til Sametinget

Det var helt uventet for Olli og sametingsrådet at Arbeiderpartiets nestleder og fiskeriminister Helga Pedersen, på Finnmark aps årsmøte den 8. mars, opplyste at regjeringa ikke ville opprette et urfolksvederlag.

Etter det har president Olli og visepresident Marianne Balto bedt om et svar fra næringsministeren om dette og at de snarest ville ha et møte.

Vil ha urfolkspeng

Egil Olli sier at han og rådet vil ikke gi seg på kravet om et eget urfolksvederlag av mineralvirksomheter i samiske områder. Vederlaget skal Sametinget forvalte sier Olli.