NRK Meny
Normal

Mot ordfører-bytte?

Venstres Børre Steinar Børresen i Tana fosser fram på NRK Sami Radios partibarometer. I Karasjok har ordfører Kjell Sæther (Ap) trøbbel. Johan Mathis Gaup trekker nye SV-velgere i Kautokeino.

Børre Steinar Børresen

Børre Steinar Børresen.

Foto: Eilif Aslaksen / NRK

Vi går inn i den siste og avgjørende valgkampuka. I de samiske kommunene har valgkampen tradisjonelt vært mest hektisk den siste uka før valget.

NRK Sami Radios partibarometer viser en viss trend hvordan situasjonen er for øyeblikket.

Partibarometeret

I tre av kommunene har mange nettbrukere stemt. Selv om dette ikke kan sammenlignes med en meningsmåling, gir det likevel en pekepinn på hvor aktive de ulike politikerne er.

Venstre-hopp

Frank Ingilæ

Frank Ingilæ.

Foto: Eilif Aslaksen / NRK

Torsdagens folkemøte ved Tana bru ga et hopp for Venstre i Tana.

 

Partiet er nå like stort som Ap viser partibarometeret. Begge har en oppslutning på 35,4%. Ved valget for fire år siden fikk Ap 38,1% av stemmene, mens Venstre hadde en oppslutning på 15,6% ved valget.

Frank Ingilæ som i dag er varaordfører, gjorde et godt inntrykk på mange under ordførerduellen. Skal man legge til grunn nett-stemmene går det mot en duell mellom ham og Børre Steinar Børresen.

48 nettbrukere har gitt sin stemme i Tana.

 

SV-vind i Kautokeino

Johan Mathis Gaup og Klemet Erland Hætta

Johan Mathis Gaup (t.v.) og Klemet Erland Hætta.

Foto: Eilif Aslaksen / NRK

Johan Mathis Gaup er ordførerkandidat for SV i Kautokeino. I forkant av folkemøtet i forrige uke hadde Gaup mobilisert sine støttespillere til nett-avstemning.

SV har nå 26,7% viser partibarometet. Ved valget i 2003 fikk partiet en oppslutning på bare 4,4%. I nett-valget har partiet nå nesten like mange stemmer som ved siste kommunevalg.

Samefolkets Parti som sittende ordfører Klemet Erland Hætta representerer har en oppslutning på 11,9% og det er litt bedre enn valgresultatet for fire år siden.

168 nettbrukere har stemt på Kautovalget.

Ordfører i trøbbel

118 nettbrukere har stemt i Karasjok.

Partibarometeret viser at Arbeiderpartiet taper terreng. Ved valget i 2003 fikk partiet 43,7% av stemmene. I NRK Sámi Radio-valget har Ap en oppslutning på 22,6% - nesten en halvering i forhold til valget.

Dette kan bety at ordfører Kjell H. Sæther sliter. Flest stemmer har Samefolkets parti og har en oppslutning på 26,8%, og det er 7,9 prosentpoeng bedre enn ved siste valg.

I de andre kommunene er antallet stemmer såpass lavt at dette ikke gir noen pekepinn på valgvinden.